İSTANBUL’da geçen temmuz ayında banka kartlarını kırıp son parasını da çocuklara dağıtarak cebinde tek kuruş olmadan bisikletle Türkiye turuna çıkan gazeteci ve fotoğrafçı Hasan Söylemez, 7 ayda 7 bin 800 kilometre yol katederek Muğla’ya geldi.

Yolculuğu boyunca iki kez ölümden dönen Söylemez, çektiği fotoğraflarla da değişik illerde sergi açtı. Geceleri çadırda konaklayan Söylemez, sergilerden elde ettiği geliri kanserli hastalara ve köy okullarına bağışladı.

İstanbul’dan başlayarak Türkiye’nin sınır bölgelerini bisikletle dolaşmak için yola çıkan Hasan Söylemez, yaklaşık yedi aydır cebinde tek kuruş olmadan geziyor. İstanbul’da çeşitli gazete ve televizyonlarda muhabirlik yapan Söylemez, askerden döndükten sonra çalıştığı gazetedeki işini bırakarak hayallerinin peşinden gitmeye karar verdi. Gittiği her bölgede çektiği fotoğraflarla sergiler ve izlenimlerini internet sitesinde yayınlıyor. 11 Temmuz 2010’da başladığı yolculuğunda 7 bin 800 kilometre yol alarak önce Karadeniz Bölgesini daha sonra Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi’ni geçip Ege Bölgesinde Muğla’ya kadar ulaştı. Türkiye’yi bisikletle parasız gezen ilk kişi olan Söylemez, 7 ay boyunca yolculuğuna hiç ara vermedi. Hasan Söylemez projesine ’Bisikletle Parasız 10.000 km Türkiye Turu ve Türkiye Fotoğrafları’ adını verdi.

Söylemez, amacının sadece bisikletle parasız Türkiye’yi gezmek değil, Anadolu insanının yaşam tarzını, kültürünü, çeşitliliğini ve misafirperverliğini; hem gazeteci hem fotoğrafçı hem turist hem de o hayatı yaşayan sıradan bir insanın gözüyle yazılar ve fotoğraflarla belgeleyip dünyaya tanıtmak olduğunu belirtti. Söylemez, gittiği her bölgede çektiği fotoğraflarla sergiler düzenleyip, bu sergilerin gelirlerini ise hayır kurumlarına ve ihtiyaç sahiplerine bağışladı. Hasan Söylemez, "11 Temmuz 2010’da Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek bisikletimle beş parasız Kadıköy’den yola çıktım. Önce Karadeniz ardından Doğu ve Güneydoğu daha sonra Akdeniz bölgesini gezip Ege’de Muğla’ya kadar ulaştım. Yaklaşık 7 ayda 7 bin 800 km yol aldım. Karadeniz bölgesinde çektiğim fotoğraflarla Trabzon’da sergi düzenleyip gelirlerini Çernobil Faciasına dikkat çekmek ve kanser hastalarına destek vermek amacıyla Kansere Umut Vakfı’na bağışladım. Sergiden elde edilen paralarla bir kanser hastasının ilk ameliyatı yapıldı ve tedavisine başlandı. Doğu ve Güneydoğu’da çektiğim fotoğraflarla da Iğdır ve Gaziantep’te sergiler düzenledim. Bu sergilerin gelirlerini de köy okullarına bağışladım. Şubat ayında İzmir’de sergim olacak son olarak turum bittiğinde İstanbul’da büyük bir sergi düzenleyeceğim. ’Mutluluk Paylaştıkça Gerçektir’ sloganıyla yola çıktım. Kimi zaman ben insanların hayatına dokunuyorum, kimi zaman ise onlar benim hayatıma dokunuyor. Mutluluğun gerçekten paylaşmaktan geçtiğini yaşayarak öğreniyorum" dedi.

Söylemez, iki defa kaza geçirip ölümden döndü. Söylemez, "Bazen kavurucu güneşin altında, bazen günlerce yağan yağmurlarda bazen de soğuk havada hiç durmadan pedal çevirdim. Yolculuk boyunca asla unutamayacağım anlar yaşadım. Her yörenin insanını yakından tanıma fırsatım oldu. Kimi zaman köylerden kovuldum, kimi zaman ise lüks otellerde ve hiç tanımadığım insanların evlerinde misafir edildim Bana bir lokma ekmek vermeyen insanlar olduğu gibi tavuğunu benim için kesen insanlar da oldu. Aç kaldım, param olmadığı için dalga geçilip rencide edildim, iki defa kaza geçirip ölümden döndüm, çadır kuracak yer bulamayıp sokaklarda uyudum, uçurum diplerinde çadır kurdum ama kendimi bütün olumsuzluklara hazırladığım için hiç moralimi bozmadım ve yılmadan yoluma devam ediyorum. Bazen paranın bile satın alamayacağı değerli şeyler yaşıyorum. Üzerimde hiç para yok ancak mutluyum. Hem de öyle mutluyum ki; Rus milyarder Roman Amramoviç bile benim kadar mutlu olamaz. Çünkü onun mutluluğu parası kadarken benim mutluluğum ülkemin güzelliği ve insanların yüreğinin büyüklüğü kadardır" diye konuştu.

Yol hikayelerini kişisel internet sitesinde paylaşan Hasan Söylemez, 10 bin kilometreyi tamamlayıp İstanbul’a ulaştığında yolculuğun tamamlanacağını ve yaşadıklarını bir kitapta toplayacağını söyledi.

Hürriyet.com