Cumartesi Anneleri/İnsanları, 420. kez Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelerek, kayıpların bulunmasını, sorumluların cezalandırılmasını istedi.

Bu hafta, 12 Eylül döneminde kaybedilen Nurettin Yedigöl'ün dosyası açıldı. Oturma eylemine katılan Yedigöl'ün 87 yaşındaki annesi Zeycan Yedigöl, kaybedenlere lanetler yağdırdı, "Bileydim oğlumu okutmaz, çoban yapardım" dedi.

KADIN TUTUKLULARA EL SALLADILAR

Gözaltında kaybedilenlerin resimlerini taşıyan, karanfiller dağıtan Cumartesi Anneleri adına ilk sözü, gözaltında kaybedilen Murat Yıldız'ın annesi Hanife Yıldız aldı. Yıldız, Gebze M Tipi Hapishanesi'nde kadın tutukluların Cumartesi Anneleri'ne selam gönderdiğini söyledi. Cumartesi Anneleri de tutuklu kadınlara el salladı.

'KAYBEDİLENLER BÜTÜN DÜNYADA SAYGIYLA ANILIYOR'

12 Eylül döneminde kaybedilen Hayrettin Eren'in kardeşi İkbal Eren, "Kayıplar gerçeği hala var. Sabah evinden çıkan bir kişinin evine dönemeyeceği riski devam ediyor" dedi. Eren, ekledi: "Nurettin'in, Hayrettin'in, tüm kayıplarımızı bulana kadar burada olmaya devam edeceğiz."

12 Eylül'ün ilk kayıplarından Cemil Kırbayır'ın ağabeyi Mikail Kırbayır, "İntikamcı faşist 12 Eylülcülerin kaybettiği Nurettin Yedigöller, Hayrettin Erenler, Cemil Kırbayırlar, Hasanlar, Toramanlar, Bilginler dünyanın her yerinde saygıyla anılıyor. Ama bu insanlık suçunu işleyenler lanetleniyor. 18 yıldır adalet için buradayız. Sevdiklerimizi bulana kadar buradayız" dedi.

'SOSYALİST KİMLİĞİNDEN DOLAYI KAYBEDİLDİ'

Nurettin Yedigöl'ün kaybedilmesine tanıklık eden Ümit Efe, "Nurettin benim kaldığım evden alındı. Ben üç ay gözaltında kaldım, o ise 4. gününde katledildi. O işkencecilere hiçbir şey söylemedi. Sosyalist kimliğinden dolayı kaybedildi" diye konuştu. Av. Eren Keskin de dava dosyası ile ilgili hukuki süreci anlattı. Keskin, yapılan tüm girişimlerin reddedildiğini hatırlatarak, "İtirazlarımızı reddeden bütün mekanizmalar, aynı sistematiğin bir parçasıdır" dedi.

'BİLEYDİM OĞLUMU ÇOBAN YAPARDIM'

Nurettin Yedigöl'ün 87 yaşındaki annesi Zeycan Yedigöl de bu haftaki oturma eylemine katılarak kısa bir konuşma yaptı. "Biz tarlalarda çalışarak çocuklarımızı okuttuk" diyen Zeycan Ana, oğlunu kaybedenlere beddualar okudu, hakkını helal etmediğini söyledi.

Zeycan Ana, "Ben oğlumu binbir güçlükle okuttum. Bileydim böyle olacağını, oğlumu çoban yapar, okutmazdım" dedi. Zeycan Ana, öldüğünde oğlunun kemiklerinin kucağına konulmasını istedi.

Muzaffer Yedigöl de kardeşinin büyük güçlüklerle okutulduğunu hatırlatarak, "Başbakan Berfo Ana'ya söz vermişti. Bu sözü yerine getirsin. Annelerin acısını dindirsin. Buradaki annelerin gözyaşını dindirirse, barış işte o zaman gelecek" diye konuştu.

'GERÇEK BİR 12 EYLÜL YARGILAMASI İSTİYORUZ'

Kayıp yakınları adına bu haftaki basın açıklamasını okuyan Gönül Sonbahar, 12 Eylül döneminde kaybedilen tüm kayıpları andıklarını söyledi. Sonbahar, başta Kenan Evren olmak üzere tüm devlet yetkililerinin yargılanması ve hesap vermesi gerektiğini belirtti, "Bunun için göstermelik değil, gerçek bir 12 Eylül yargılaması istiyoruz" dedi. (ETHA)