Gülten Madenli / Demokrat Haber

İsmail Beşikçi Vakfı (İBV) 7 Ocak günü birinci yılını, İstanbul Beyoğlu’ndaki binasında çok amaçlı teras salonunun açılışını yaparak kutladı.

Vakfın kuruluş tarihi İsmail Beşikçi’nin doğum günü olan 7 Ocak seçildiği için etkinlikte Beşikçi’nin 74’cü yaş günü de kutlandı.

Açılışta İsmail Beşikçi’nin yanında yönetim kurulu, gönüllüler, öğrenciler, akademisyenler, sanatçılar, siyasetçiler, sivil toplum örgütleri temsilcileri de hazır bulundu. Açılış konuşmasını İBV başkanı İbrahim Gürbüz yaparak, bir yıllık çalışmaları hakkında bilgi sundu, 2013 yılının çalışma takvimini şöyle anlattı:

“Birçok yerde, Yurt içi Yurt dışı tanıtım toplantıları yapıldı. Yakın zamanda Adana, Mersin, İzmir, Van illerinde de toplantılar yapılacak ve ayrıca yurt dışı toplantılarımızda devam edecek. İsmail Beşikçi Araştırmalar Kütüphanesi kuruldu. Hocanın 60 yıllık paha biçilemeyecek kadar değerli yirmi bin kitap ve üç binin üzerinde dergi ve gazeteleri ciltlendi, barkotlandı. Arşiv ve dokümantasyon merkezinin bütün alt yapısı hazırlandı. Hoca’da ayrıca son derece önemli arşiv ve dokümantasyonlar var, sıra ile geliyor, taranacak ve tümden hizmete sunulacak. Şu an dünyanın her tarafından, Avrupa ve Amerika’dan, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden yüksek lisans yapan öğrenciler araştırmalar yapmak için geliyor. Koleksiyon ve kütüphane Kürt, Türk tüm halkların hizmetinde. Son zamanlarda özellikle gençlerin ilgi odağı oldu.

Bir yıl içinde web sitesini ve logosunu yaptık. Kullanımda. Vakıf bünyesinde çalışma yürüten Yaşam Radyo da Erivan radyosuyla programlarına başladı. Şu anda canlı yayından dünyanın her tarafından dinleniyoruz.

Bu yıl içinde tamamen çok dilli, çok kültürlü programlarımıza başlamış olacağız.

Bir bağış sistemi kurduk. Vakıflar bağışlarla ayakta kalabilir. Şu anki hedefimiz bin kişi Türkiye’den, bin kişi de yurt dışından banka hesapları aracılığıyla güçleri oranında bağışçılara ulaşabilmek. Hiçbir koşulda elden bağış kabul etmeme gibi bir ilkemiz var, herkes bankadan ödeme talimatı verecek. Buraya verilen her bir bağış mutlaka maddeleşiyor ve hayat buluyor. Burada herkesi duyarlı olmaya davet ediyor, desteklerini bekliyoruz.

Diyarbakır Melikahmet’de mülk alımı gerçekleştirdik. Bir yıl içinde restorasyonu yapılacak, vakfın şubesi olarak hizmet verecek.

Vakfa destek veren, açılışını yaptığımız çok amaçlı teras salonunda emeği geçen arkadaşlarımızla önümüzdeki günlerde yemekli toplantı yaparak onarı onore etmeye çalışacağız.

İSMAİL BEŞİKÇİ SOSYAL SİYASAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ

2013 yılında arşiv ve dokümantasyon işlerini tamamen bitirip hayata geçirmemiz çok önemli. Radyo programlarımız daha da zenginleşecek. İBV bünyesinde Kürt ve Kürdistan’la ilgili akademik çalışmamızın alt yapısını oluşturuyoruz. Kürtler açısından çok önemli bir ihtiyaçtır. Üniversite’den daha önemlidir. Kürtlerle, Kürdistan’la, Kürdoloji’yle kuracağı ilişki, başvurulacak merci olması, Kürt sorunuyla ilgili güvenilir bir kurum olması çok önemlidir. Elbette çabucak tamamlanacak bir proje değil, öncelikle 5- 10 akademisyen istihdam edip, finanse edilmesi gerekli. İsmail Beşikçi Sosyal Siyasal Bilimler Enstitüsü olmasını düşünüyoruz.

Kürt sinemasıyla ilgili araştırma topluluğumuz var yakın zamanda dersler de verilecek. Çok amaçlı yüz kişilik teras katı salonumuz, imza günleri, her hafta söyleşiler, resim sergileri, belgesellerin de sunulabileceği bir yer.

Bütün ülkelerde bu tür kurumlar burjuvalar tarafından desteklenir, ama bizde böyle değil. Bin kişilik sinemalarımız, tiyatrolarımız, üniversitelerimiz, enstitülerimiz olmalıydı.

İsmail Beşikçi Vakfı Yayınları, vakfımız bünyesinde Roni basım yayın tarafından Ahmet Önal editörlüğünde gerçekleşiyor. İlk kitabımız İsmail Beşikçi ile Yılmaz Öztürk’ün mektuplaşmaları. Öncelikle İsmail Beşikçi’nin bütün kitaplarını İngilizce, Türkçe, Kürtçe yayınlayacağız. 20 kitabı mayıs ayına kadar çıkarmış olacağız. Özellikle Kürt gençleri Beşikçi’yi tanımıyor.

İsmail Beşikçi ödülleri organize edeceğiz. Önemli bir etkinliğimiz de üst düzeyde uluslararası konferans düzenlemek olacaktır. Vakıf hepimizin ortak evidir, destek vermek de her Kürdün, demokratın görevidir diye düşünüyoruz.”

DENGBEJ MİHEMMMEDE SERHEDİ

Sunuculuğunu MKM’ den Kerem Tekoğlu’nun yaptığı gecede, MKM sanatçılarından Ercan Bingöl Blues müzikleriyle katkıda bulunurken, genç kuşağın en başarılı dengbejlerinden Mihemede Serhedi, Kürt tarihinin aşk ve savaş destanlarından derlenen türkülerin yüzyılların birikiminden oluşan yaşayışların gerçek hikayesi olduğunu Cembeli parçasıyla hatırlattı.