Beyoğlu Belediyesi'nin 3 günlüğüne kapattığı işletmenin açtığı davada İdare Mahkemesi, "Belediye, masa-sandalyeden mekân kapatamaz" dedi

Sokağa masa-sandalye koyduğu gerekçesiyle Beyoğlu Belediyesi’nin geçen haziranda üç günlüğüne kapattığı Muaf Cafe Bar’ın açtığı davada, belediyenin bu gerekçeyle işletme kapatma yetkisi olmadığına karar verildi.

Elif İnce'nin Radikal'de yer alan haberine göre Kurabiye Sokak’ta yer alan Muaf Cafe Bar’ın şikâyetini değerlendiren 2. İdare Mahkemesi, kamunun ortak kullanımında bulunan yerlerin ‘işgalden arındırılmasının’ belediyenin sorumluluğunda olduğuna, ancak belediyenin işgal gerekçesiyle bir işyerini faaliyetten men etme yetkisinin bulunmadığına karar verdi.

Mahkeme kararında eğer bir işgal söz konusuysa belediyenin yasaklanan faaliyeti durdurabileceği, ancak ‘işyerinin faaliyetten men edilmesine’ ilişkin bir yaptırım uygulayamayacağı vurgulandı.

Muaf Cafe Bar’dan ismini paylaşmak istemeyen bir yetkili, “Masa sandalye meselesi kapatılmamız için bahaneydi. Esas gerekçe Gezi olayları boyunca insanlara kapımızı açmamızdı. Bizim gibi süreçte yer alan işletmelere benzer kapatma kararları geldi, kararların bazıları da uygulandı. Bu kararın diğer işletmelere de emsal olmasını bekliyoruz. Belediye alkol satan işletmelerin masa-sandalyelerine izin vermezken nargile, çay-kahve satan mekânlara izin veriyor. Aslında Beyoğlu’nun sadece turistler için otel ve rezidans bölgesi olmasını istiyorlar, niyetleri bizim gibi işletmeleri caydırıp kaçırmak” diye konuştu.