Baz istasyonları “baca, reklam panosu, su deposu, saat kulesi, klima, güneş enerjisi, aydınlatma direği ve tabela görünümünde” kuruluyor.

Günlük hayatın vazgeçilmezi olan cep telefonlarına servis sağlayan baz istasyonlarının sayısı her geçen gün artıyor.

İnsan sağlığına zararları tartışılan baz istasyonlarının sayılarının yine cep telefonlarının kullanımının ve fonksiyonunun artmasına bağlı olarak daha da artacağı öngörülüyor.

Baz istasyonlarının sağlığa zararlı olduğu yönünde medyada yer alan haberler, cep telefonu kullanmasına rağmen vatandaşların baz istasyonlarına tepki göstermesine neden oluyor.

Mahalle sakinlerinin bir araya gelerek yaptıkları eylemler, bir ya da iki gün gecikmeye neden olsa da ilgili yerlerden kurulum izni alınan GSM şirketleri baz istasyonlarını istenilen bölgeye yerleştirebiliyor.

MEKANA UYGUN BAZ İSTASYONU

Söz konusu olumsuzlukları yaşamak istemeyen ve vatandaşların tepkisinden çekinen GSM operatörleri son zamanlarda çeşitli yöntemlerle baz istasyonlarını kamufle ediyor. Operatörler baz istasyonlarını, “baca, reklam panosu, su deposu, saat kulesi, klima, güneş enerjisi, aydınlatma direği ve tabela görünümde” kuruyor.

Kamufle baz istasyonlarının sayısı her geçen gün artıyor. Operatörlerin en çok tercih ettiği yöntem ise baz istasyonunu “baca” görünümünde düzenlemek. Operatörler, stat ve park çevresinde de mekana uygun baz istasyonu kurulumu yapıyor.

Baz istasyonları stat çevresinde top, forma, tabela, parklarda ağaç ve yeşillik, meydanlarda saat ve sokak lambası görünümünde düzenleniyor. Baz istasyonunu kamufle eden operatörler, düzeneğin dikkat çekmemesine, aslına uygun olmasına da özen gösteriyor. Su deposu şeklinde düzenlenen baz istasyonuna sahte su boruları, sokak lambasına elektrik kablosu, klimalara bazı plastik borular ekleniyor.