Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir 8 Ağustos 2009 yılında hayata veda eden Kürt müziğinin duayen sanatçısı Aram Tigran’ı andı. Baydemir Diyarbakır belediyesi resmi portalında yer alan, Tigran’ın ölüm yıldönümü dolayısıyla yayınladığı mesajında, “O Kürt ve Ermeni halkları arasındaki kirvelik hukukundan doğan görevini yerine getirdi” dedi.

 

Baydemir mesajında, büyük sanatçı, özgürlüğün sesi Aram Tigran’ın şarkıları ile kardeşliğin sembolü olduğunu ve bir Kürt gibi Kürt müziğine hizmet ettiğini kaydetti.

 

Mesajında Tigran’ın aramızdan ayrılışının insanlık ve sanat açısından, Kürt, Ermeni ve Arap halkları için de büyük bir kayıp olduğunun altını çizen Baydemir, “Aram Tigran aslen bir Ermeni idi ve bir Kürdistanlı idi. Onun mayası Mezopotamya’dandı. O Kürt ve Ermeni halkları arasındaki kirvelik hukukundan doğan görevini yerine getirdi ve bütün yaşamını buna adadı” dedi.

 

Baydemir sözlerinin devamında şunları da kaydetti: “Apê Aram, Kürt ve Ermeni halkları arasında bir barış güvercini idi, yüreği bir çocuk yüreği kadar temizdi. Aram Tigran Kürt dilinin korunması ve yaşatılması için bir sembol oldu. Kürt dili için söylediği şarkı da böyle bir sembol oldu.

 

Aram Tigran'ın son yolculuğunun yıldönümünde, bir kez daha onun ailesine, dostlarına, Kürt ve Ermeni halklarına başsağlığı diliyorum. Ve bin yıl da geçse, onun o nemir ve emsalsiz sesi yaşayacak ve onun adını yaşatacak. Aram Tigran'ı 3. ölüm yıldönümünde saygıyla ve minnetle anıyoruz. En derin saygılarımla.”

 

1934 yılında Suriye’nin Kamışlı kentinde doğan Aram Tigran 20 yaşından itibaren kendini müziğe adadı. Ermenice, Kürtçe, Türkçe, Yunanca ve Süryanice şarkılar söyleyen sanatçı, bir dizi Ermenice halk şarkısını Kürtçe, Kürtçe şarkıları da Ermenice olarak söyledi.

 

Sanatçının Diyarbakır Mezarlığına gömülmesine ilişkin vasiyet Türk resmi çevrelerinin izin vermemesi sonucunda gerçekleşmedi.