Hükümetin İmralı’da PKK Lideri Abdullah Öcalan'la başlattığı müzakere ve barış süreci ilerlerken Alevilerin dışlandığı yönündeki rahatsızlıklara bir yenisi eklendi.

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, “Bizi bu süreçten dışlamaya çalışanlara inat, Aleviler bu topraklarda vardır ve çözümü, demokrasiyi, barışı istemektedirler” dedi.

“AK Parti Hükumeti Alevi örgütlerini çözüm sürecinin dışında tutmaya devam ediyor. Birçok bölgede yapılan Akil insan toplantılarına ve ziyaretlerine Alevi örgütleri ve Alevi şahsiyetler dâhil edilmezken, Hükumet tarafından yapılan toplantılarda da Aleviler sürecin dışında tutulmaya çalışılıyor” diyen Ali Kenanoğlu şunları dile getirdi:

“Biz Aleviler bu ülkenin bir parçasıyız. Ülkemizin kaderinin dolayısıyla da bizim de kaderimizin belirlendiği bu süreçten bilinçli olarak dışlanmayı reddediyoruz.

Biz bu süreci sadece Kürtler ile Devlet arasındaki bir barış süreci olarak değil, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratikleşme süreci olarak görüyoruz. Yeni Anayasa’nın bu demokratikleşme zemininde oluşmasını istiyor ve talep ediyoruz. Bu sürecin demokratikleşme ile sonuçlanmaması halinde ne Kürtler ile ne de ülkenin başka toplumları ile bir barışın oluşacağına da inanmıyoruz. Daha da önemlisi demokratikleşme olmadan toplumsal barışın tesis edilemeyeceğini biliyoruz.

Çözüm ve akabinde gelmesini beklediğimiz barış süreci ile ülkenin demokratikleşmesini bir bütün olarak görüyoruz. Bu süreçten Alevilerin dışlanmasının toplumsal barışa ve demokratikleşmeye bir katkısı olmayacağının da bilinmesini istiyoruz.

Diyarbakır’dan sonra Adana’da da çözüm süreci ile ilgili yapılan toplantılarda Alevilerin dışarda bırakılmasını, yok sayılmasını şiddetle kınıyoruz. Adana’daki kurumlarımız önce toplantıya davet edilmiş akabinde hiçbir sebep gösterilmeden davetiyeleri iptal edilmiştir.

Çözüm, barış, demokratikleşme en çok Alevilerin dile getirdiği ve istediği, mücadelesini verdiği bir sonuçtur. Bizi bu süreçten dışlamaya çalışanlara inat,  Aleviler bu topraklarda vardır ve çözümü, demokrasiyi, barışı istemektedirler. Bu sürece ilişkin sözümüzü söylemeye ve gündeme müdahil olmaya devam edeceğiz. 12 Mayıs’ta Ankara’da yapacağımız Alevi Kurultayı ile de bunu gür bir şekilde dile getireceğiz. (Deniz Güneş / Demokrat Haber)