Dalyan'dan 40 gün önce denize bırakılan ve uydudan Gazze'ye ulaştığı tespit edilen Caretta Tuğçe Barış'ın ardından bölgeye, adında ''Barış'' ifadesi yer alan 5 kaplumbağanın daha gönderileceği açıklandı.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü Doç. Dr. Yakup Kaska,  Türkiye'de caretta carettalara uygulanan ''uydu takip cihazı'' çalışmalarının yeni başladığını söyledi.

Geçen yıl merkezde iki kaplumbağaya uydu cihazı taktıklarını belirten Kaska, ''Bu yıl da 7 kaplumbağaya uydu takip cihazı takmayı planladık. Geçen yıl bu cihazı taktığımız kaplumbağalardan birisi Girit üzerinden Libya'ya, oradan da Tunus'a geçerek o bölgede kışladı. Dolayısıyla bu bölgede kışlayan kaplumbağaların birçoğu bu rotayı takip ederek Akdeniz'den göç ediyor. Bu cihaz sayesinde kaplumbağaların nereye gittiğini, hangi rotayı kullandığını tespit ediyoruz'' diye konuştu.

İSRAİL AMBARGOSUNU DELİP, GAZZE'YE ULAŞTI

Kaska, uydu takip cihazı takılan ''Tuğçe Barış'' isimli caretta carettanın Gazze sahillerine 40 günde ulaştığına işaret ederek, şunları söyledi:

''Tuğçe Barış, uydudan izlediğimiz kadarıyla İsrail, Filistin ve Lübnan rotasını izleyerek yoluna devam ediyor. Adında, 'Barış' yer alan bir kaplumbağanın o bölgelere gitmesi çok anlamlı. Adında, 'Barış' olan bir kaplumbağanın İsrail'in Gazze'ye uyguladığı haksız ambargoyu delmesi gelecek için umut vadediyor. 'Tuğçe Barış', o bölgeye giden ilk kaplumbağamız, Tunus'a gitse bu kadar ilgi uyandırmazdı. Bundan önce bırakılan 2 kaplumbağamız Tunus'a gitti. Tuğçe Barış'ın 2012 yılının yaz mevsimi başlarında Dalyan'a dönmesini bekliyoruz. Aslında her Afrika ülkesine 'Barış' adını taşıyan kaplumbağalar göndermek lazım. Bizde bu nedenle adında 'Barış' ifadesi yer alan 5 kaplumbağayı daha Akdeniz'e göndereceğiz. Muhtemelen bu kaplumbağaları, uydu cihazları ABD'den bize ulaştıktan sonra göndermeye başlarız. Bu tarih tahminen 20 Eylül'ü bulur.''

İztuzu Plajı'nda bu yıl 260 caretta caretta yuvasının tespit edildiğini anlatan Kaska, ''Her gece ortalama yaklaşık bin yavru yuvalarından çıkarak denizle buluşuyor. Bugüne kadar yaklaşık 15 bin yavru caretta denizle buluştu. Yaklaşık 10 bin yavrunun daha denizle buluşmasını bekliyoruz. Yavruların yuvadan çıkışı esnasında en büyük tehdit olan tilkilere karşı bir dizi önlem aldık ve özel bir kafesleme yöntemi geliştirdik. Yeni geliştirdiğimiz bu yöntemle yüzde 90 oranında bir koruma sağladık ve alınan bu tedbir sayesinde denize ulaşan yavru sayısında geçen yıla göre yüzde 100'lük artış var'' diye konuştu.

5 YARALI KAPLUMBAĞA VAR

Dalyan'daki Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde görevli Meliha Dedetaş ise farklı nedenlerle merkeze getirilen ve tedavileri süren 5 kaplumbağa olduğuna işaret ederek, ''Yaklaşık 15 gün önce Bodrum'dan merkezimize getirilen ve 'Hüsnü' adını verdiğimiz carettayı başına bir tekne pervanesi çarpmış ve çarpma nedeniyle şuanda gözleri görmüyor. Merkezde 4'ü İngiliz vatandaşı olmak üzere 10'un üzerinde gönüllü görev yapıyor. Merkezimizde yaklaşık 3 ay önce açılan ameliyathanede, merkeze yaralı olarak getirilen kaplumbağaların ameliyatları yapılıyor. Merkezde 11 güvenlik kamerası mevcut ve 1'i sahilde bulunan bu kameralar sayesinde, kaplumbağaları yakından izliyoruz'' diye ifade etti.

Merkezde eşi Chris ile birlikte gönüllü çalıştığını anlatan İngiliz veteriner Kelly Boakes, merkezde bakımı yapılan carettaların sağlıklarına kavuşması için çalıştığını ifade etti.

Bu arada, Dalyan İztuzu Plajı'nda yumurtadan çıkan yavruların denize olan yolcuğuna bölgede tatil yapan turistlerin de yoğun ilgi gösterdiği gözlendi. Bir grup yavru kaplumbağanın yuvalarından çıkarak denize ulaşmasını görüntüledi. (NTVMSNBC)