Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bisiklet yolları yapılmasına yönelik projeleri destekleyeceğini açıkladı.

 

Bakanlık bisiklet kullanımının yaygınlaşmasının, trafikten kaynaklanan hava kirliliğinin azaltılması, gürültü kirliliği ve küresel ısınmaya karşı, insan sağlığının ve çevrenin korunması açısından önemli olduğunu ve ekonomiyi de olumlu etkileyeceğini belirtti.

 

Belediyeler, bisiklet yolları için talep ettikleri yardım miktarlarını belirterek, başvuruda bulunabilecek.

 

Kararın Türkiye'de bisiklet kullanımının yaygınlaşması açısından önemli bir adım olduğunu söyleyen Bisikletliler Derneği Başkanı Murat Suyabatmaz, "Türkiye'de her yıl yaklaşık bir milyon yeni bisiklet satılıyor ve 30 milyon kullanılabilir bisiklet var. Kullanımın artması için güvenli altyapı ve topyekün çalışmalar yapılmalı. Bisikletin ülke ekonomisine katkısı çok büyük. Bisiklet kullanımı arttıkça tamamen ithalata dayalı olan akaryakıt tüketimi azalacak. Buna karşılık sağlık giderlerinden de tasarruf sağlanacak" diye konuştu.

 

Türkiye'nin bisiklet kullanımı konusunda giderek bilinçlendiğini ifade eden Suyabatmaz, Enerji Bakanlığı'nın geçen yıl yaptığı ankette bisiklet ile ilgili sorulara katılımcıların yüzde 66.7'sinin "ulaşım aracıdır" yanıtını verdiğini söyledi.

 

Kararın önemli olduğunu, bundan sonraki adımın doğru, güvenli ve ulaşım odaklı yol yapılması olduğunu söyleyen Suyabatmaz, "Karar kanun ve yönetmeliklerle desteklenmeli. Bunun yanı sıra il ve ilçelerde güvenli park alanları yapılmalı. Bisiklet toplu taşıma araçları ile entegre edilmeli" dedi ve ekledi:

 

"Bisiklet sıfır karbon salınımıyla dünyanın geleceğine dokunan bir araç. Bisiklet dünyamızı, sağlığımızı, çevremizi ve kesemizi koruyor”. (bianet)