Rumların beş asırdır kutladığı Baklahorani Pera Karnavalı bu yıl 26 Şubat'ta Galatasaray Lisesi önünden geleneksel maske ve kostümler eşliğindeki yürüyüşle başlayıp konserle devam edecek.

 

Baklahorani, bakla yemeye başlamak anlamına gelen Farsça kökenli bakla hoodern tamlamasından geliyor.

 

Baklahorani'nin kökleri antik dönemlerin pagan geleneklerine dek uzanıyor. Pagan ritüellerinde baharın gelişi ve bereket dileklerini anlatan bu dönemde, kadınlar ve erkekler farklı kostümler giyerek sosyal rollerini değiştirir, hayvan maskeleri takar, danslar edip şarkılar söylerdi.

 

Baklahorani'nin kökleri antik dönemlere dayansa da son şeklini Osmanlı İmparatorluğu Tazminat döneminde alır.

 

Baklahorani Pera Karnavalı, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaklaşık beş yüzyıl boyunca İstanbul'da yaşayan Rumlar tarafından renkli gösteriler, büyük sokak yürüyüşleri, iç ve dış mekanlarda düzenlenen partilerle kutlanan bir karnavaldı.

 

68 YIL KUTLANMADI

1941'de karnaval geleneğinin yasaklanmasıyla, İstanbul'un en önemli kutlamalarından biri de yok oldu. Bu karnavalın benzerleri hala Rio, New Orleans ve Yunanistan'da kutlanıyor.

 

Türkiye'de karnaval ilk kez 2009'da 68 yıl aradan sonra İstanbul'da küçük bir grubun katılımıyla yapılmıştı. Bu tarihten itibaren hem Tatlava'da (bugünkü adıyla Kurutuluş) hem de Pera'da yeniden kutlanmaya başladı.

 

Bu yıl 26 Şubat'ta yapılacak karnaval Galatasaray Lisesi önünden saat 20:00'de geleneksel kostüm ve maskelerin olduğu bir yürüyüşle başlayacak.

 

Yürüyüşün ardından Romeo ve Juliet Konser salonunda Rembetiko müzik topluluğu, Tatavla Keyfi, Luxus, Cümbüş Cemaat, Sema Moritz ve DJ Erdal Akkaş'ın konseri yapılacak.

 

Karnaval için maske ve kostümlerinizi hazırlayın. (bianet)