Fener Rum Patriği Bartholomeos, Trabzon'daki Ayasofya Müzesi'nin ibadete açılmasıyla ilgili, "Biz bütün camilere, bütün ibadet yerlerine saygılıyız. Ancak Ayasofya konusunda bir ihtiyaç görmüyoruz. Müze olarak devam etmesinden yanayız" dedi.

 

 

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Sümela Manastırı'ndaki ayinin ardından patika yoldan kemençe eşliğinde yürüyerek aracına geldi.

 

Trabzon'daki Ayasofya Müzesi'nin ibadete açılmasıyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Bartholomeos şunları söyledi:

 

"Biz bütün camilere, bütün ibadet yerlerine saygılıyız. Ancak Ayasofya konusunda bir ihtiyaç görmüyoruz. Yani cami var, oradaki muhtar beyin de söylediğine göre camiler çok ama boş. İlk önce onlar doldurulsun, ondan sonra Ayasofya'ya lüzum hasıl olursa Ayasofya da olabilir. Ama şu an ihtiyaç yoktur, siyaset vardır bu konuda.

 

Ayasofya ibadete açılırsa yalnız Müslüman kardeşlerimize hizmet verecek. Ama müze olmaya devam ederse bütün vatandaşlara ve bütün yabancılara, Trabzon'u ve Karadeniz'i, Türkiye'yi ziyaret eden bütün yabancılara, bütün turistlere hizmet verecek. Yerli halkın bir de geliri olacak. Buradaki turizmin gelişmesine yardımcı olacak. Bu açıdan tekrar açık söylüyorum; müze olarak devam etmesinden yanayız."

 

SÜMELA MANASTIRI’NDA ÜÇÜNCÜ AYİN

Trabzon'un Maçka ilçesindeki Sümela Manastırı'nda, Hristiyanlarca gerçekleştirilen ayin, saat 12.25'te sona erdi.

 

88 yıl aradan sonra ilk kez iki yıl önce ayin yapılmasına izin verilen tarihi manastırda bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen ayini Fener Rum Patriği Bartholomeos, beraberindeki din adamları ile birlikte yönetti.

 

Yaklaşık 300 kişinin katıldığı ve ilahilerin okunmasıyla başlayan ayinde Bartholomeos, çeşitli dualar etti. Bartholomeos, dini ritüellerin yerine getirilmesinden sonra sunağa çıktı ve manastırdakileri kutsadı.

 

Bartholomeos, önce Yunanca sonra da Türkçe yaptığı konuşmada, "Biz Hristiyanların en kutsal azizesi olan Meryem Ana'mızın dünya üzerindeki en önemli ibadet mekanlarından sayılan Sümela Manastırı'nda üçüncü kez 15 Ağustos'ta, yani göğe yükselişi gününde sizlerle birlikte olmaktan ve bu samimi ortamda dua etmekten müstesna bur mutluluk ve huzur bulduğumuzu ifade ederiz" dedi.

 

Sümela'ya gelmenin, din adamları için olduğu kadar her inançlı insan için de mukaddes bir tecrübe olduğunu belirten Bartholomeos, "Yıllarca ulaşamadığımız bu ibadet merkezimizi anılarda yaşatarak, büyüklerimizden dinleyerek büyüdük ve uzaktan dua ederek mutlu olmaya çalıştık. Çok şükür ki bu beklentimiz gerçekleşti ve yüce Rabbimiz bizlerin buraya gelmesini nasip etti. Buna katkı sunan hükümetimize, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na, Avrupa Birliği Bakanlığı'na, Maçka Belediyesi'ne ve de Maçka halkına teşekkür ederiz" diye konuştu.

 

"DUA EDELİM"

Bartholomeos, ziyaretlerin her üçünün de mutlu bir tesadüf eseri Ramazan ayının bereketine ve manevi zenginliğine isabet ettiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

 

"Bu anlamda tesadüf, Anadolu'da yüzlerce yıl boyunca farklı şekillerde de olsa ortak bir ve tek yaratıcıya ibadet eden Müslüman ve Hristiyanların bir arada yaşadıkları tecrübeye de işaret etmektedir. Yüzlerce metre yüksekliğindeki bu dağda tonlarca malzeme taşıyarak bir manastır inşa etmek, Allah'a teslim olmadan, ona tüm varlığıyla sevgi duymadan ve elbette Allah rızası olmadan mümkün  değildir."

 

"Herkes kendi inancına uygun bir şekilde dininin vecibelerini serbestçe yerine getirebilmelidir" diyen Bartholomeos, şöyle devam etti:

 

"Bu her insanın en doğal hakkıdır. Bu hakkın tesis edilebilmesi için yeryüzünde hepimize yer ve imkan mevcuttur. Bu hakkın aksine devletlerin ve toplumların din adına birbirini kırmaya, vurmaya ve öldürmeye hakkı var mıdır? Başbakanımızın eşi Sayın Emine Erdoğan'ın da bizzat ziyaret ederek şahit olduğu Myanmar'daki zulüm hepimizin kalbini yaralamıyor mu? Her şeye rağmen yine de maalesef coğrafyamızda din adına işlenen cinayetler, kıyımlar, sürgünler devam etmektedir. İnsanoğlu ve özellikle de biz din adamlarının gayretli çalışmalarına rağmen bu ayıptan hala kurtulamadık.

 

Bizlere emanet edilen bu muhteşem tarih, din ve kültür zengini Sümela Manastırı'nın bulunduğu bu doğa harikası tepede, insanlığın barışı için dua edelim. Gelin hep birlikte hayal ettiğimiz insanlığın ve ülkemizin barış ile selameti için daha fazla çalışalım, daha fazla buluşalım ve birbirimizi daha fazla tanıyalım."

 

Bartholomeos, Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç'e gösterdiği gayret ve yardımları için teşekkür ederek, "Başta Patrikhanemiz olmak üzere tüm Ortodoks alemi adına Ramazan Bayramını'zı kalpten tebrik eder, sıhhat, afiyet ve bereket dolu bir kış geçirmenizi temenni ederim" dedi.

 

Bartholomeos'un konuşmasının ardından ayin Hristiyan Ordodokslara şarap ekmek dağıtılmasıyla sona erdi.

 

Önceki yıllara göre katılımın az olduğu ve yaklaşık 300 kişinin katıldığı ayini,yerli ve yabancı gazeteciler izledi.