Bugüne kadar bilinen en büyük dinozor ayak izi, geçtiğimiz sene Moğolistan’ın bir çölünde keşfedilen 106 cm’lik bir ayak iziydi.

Batı Avustralya’nın uzak bir bölgesindeki Kimberley kıyı şeridinde yer alan yeni sitede paleontologlar, kumtaşı kayaçlarda çoğunlukla alçak su seviyesinde görülen zengin bir dinozor ayak izi koleksiyonu keşfetti. Yaklaşık 21 çeşit dinozora ait ayak izleri, dünyanın en çeşitli dinozor ayak izi koleksiyonlarından biri olarak düşünülüyor.

Queensland Üniversitesi’nden paleontolog Steve Salisbury, “Bölgede 1.7 metre uzunlukta birçok ayak izi var. Bu ayak izlerinin içine rahatlıkla bir insan sığabiliyor. Bu ayak izleri, 5.3 ila 5.5 metrelik kalça boyuna sahip dinozorlar tarafından bırakılmış olmalı.” diyor.

Salisbury, izlerin çeşitliliğinin küresel ölçekte benzersiz olduğunu ve bölgenin Kretase döneminin Serengeti’si olabileceğini söylüyor.

“Bunlar kıtanın batı yarısında kuş olmayan dinozorların birincil kayıtlarını oluşturan son derece önemli kanıtlar ve Erken Kretase döneminin ilk yarısı boyunca Avustralya’nın dinozor faunasının bir bakış sağlıyor. Burada binlerce ayak izi var. Bunlardan 150 tanesini inceledik ve en az 21 farklı dinozor türüne ait olduklarını tespit ettik.” diyor.

Araştırma Memoir of the Society of Vertebrate Paleontology’de yayımlandı.

En büyük izler, uzun boyunlu ve kuyruklu, büyük Diplodocus benzeri otobur olan sauropodlara aitti. Bilim insanları ayrıca, dört farklı ornitopod dinozoru (iki bacaklı otobur) ve daha önce Avustralya’da görülemeyen Stegosaurs da dahil olmak üzere altı çeşit zırhlı dinozorun izlerini keşfetti.

Ayak izlerinin bırakıldığı dönemde, yani 130 milyon yıl önce, bölge büyük bir nehir deltasıydı ve dinozorlar ıslak kumlu alanları çevreleyen ormanlar arasında dolaşmıştı.

Bölgedeki en son araştırma, bölgenin 2008’de sıvı doğalgaz işleme bölgesi olarak seçilmesinden sonra yapıldı. Bölgenin yerel insanları Goolaraboolo İnsanları, zaten dinozor ayak izlerinin farkındaydı ve Salisbury ve ekibiyle irtibata geçerek buranın araştırılmasını istedi. Queensland Üniversitesi’nden ve James Cook Üniversitesi’nden bilim insanları, yerlilerle birlikte ayak izlerini belgelemek için 400 saat harcadı.

Salisbury, “Buradaki dinozor ayak izleri muhtemelen binlerce yıldır biliniyor. Yerlilerin şarkılarına bile konu olmuşlar. Bizimle iletişime geçtiler ve yakından baktığımızda fark etmemiz uzun sürmedi. Burada muhteşem dinozor ayak izleri vardı ve tehlike altındaydı…”

KAYNAK: arkeofili