İstanbul Avcılar, Denizköşkler Mahallesinde yaşayan trans bireylere yönelik protesto gösterileri linç girişimine evrildi. Kaos GL Derneği 4 Ekim’de yaptığı basın açıklamasında “Avcılar Yeni Bir Linç Bölgesi mi Olacak?” diye sormuştu.

 

Meis Sitesi’nin önünde toplanan 50-60 kişilik kalabalık bir grup ateş yakarak, tencere tavalarla tehditkâr sloganlarla trans vatandaşlara karşı linç girişiminde bulundu.

 

Grubun cumartesi akşamı toplanmak üzere önceden bildiri dağıtmış olduğu görüldü.

 

Polisin müdahale etmediği olayda emekli savcı olduğunu öğrenilen bir şahısın “hukuk, kanun, polis bizim arkamızda” söylemleriyle grubu kışkırttığı belirtildi.

 

Başka mahallelerden gelenlerin de içinde bulunduğu gruptan, “Defolun buradan dönmeler”, ”İnsan bile değiller”, “Namus için öldürür, canımızı veririz” şeklinde ‘nefret’ içerikli sloganlar yükseldi. Eyleme katılanlara kutularla baklava dağıtıldı. Grubun emekli bir savcı ve sitede 5 dairesi bulunduğu öğrenilen site yöneticisi tarafından galeyana getirildiği belirtiliyor.

 

Translar mahalleden ayrılana kadar eylem yapacaklarını belirten kalabalık 13 Ekim Cumartesi günü 22:00’da tekrar toplanmak üzere olay yerini terk etti.

 

PKK ALEYHİNE SLOGANLAR

Sitede yaşayan trans bireylerin sosyal medyada yer alan kimi mesajları şöyle:

“Biz yıllardır bu sitede oturuyoruz, mesele burada fuhuş değil, bizim kimliğimizi hedef almış durumdalar. Ben kendi hayatımı yaşayamıyorum şu anda burada”

 

“Şu anda PKK aleyhine ve bununla kendilerince bağlantılı olarak sloganlar atıyorlar. Biz burda insanca yaşamak istiyoruz, bu saldırıları daha önce Ülker Sokak’ta, Cihangir’de yaşadık, şu anda burda aynı senaryo uygulanıyor, bu saatte basın açıklaması olmaz dedim ben polislere, küçücük çocuklara burada ajitasyon yaptırılıyor, bununla mücadele etmeliyiz”

 

#TRANSLARİRAHATBİRAKİN

Olay sosyal medyada geniş yankı uyandırdı, linç girişimine tepki olarak #translarirahatbirakin etiketi Twitter’da TT listesinde girdi.

 

#translarirahatbirakin hashtagiyle örgütlenen duyarlı vatandaşlar, özellikle yakın bölgede olanların dayanışmak için bölgeye gitmesi için çağrılar çıkartarak ciddi bir duyarlılık yarattılar.

 

DUYARLILIK ÜZERİNE GÜRUH DAĞILDI

Gelişmeler üzerine pek çok kişinin bölgeye gitmek için harekete geçtiği, bunlara avukatların da katıldığı haberleri gelmeye başlayınca, saldırgan güruhun dağıldı.

 

CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı’nın olay yerini arayıp konuyla alakalı bilgi aldığı ve güvenlik için girişimde bulunacağı öğrenildi.

 

Linç girişimine, 4 Ekim’de Kanaltürk’ün Neşter adlı programında yer alan ‘Avcılar’da fuhuş isyanı‘ adlı programın sorumlu olduğu sosyal medyada belirtildi.

 

SPoD (Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği) pazartesi günü linççiler, linç girişimini meşrulaştırmaya çalışan Kanaltürk ve sitenin bağlı olduğu karakol hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

 

İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği tarafından yapılan açıklamada ise toplanan transfobik kalabalığın önümüzdeki hafta Cumartesi günü yine toplanacağı belirtildi ve “Önümüzdeki hafta cumartesi günü saat 20.00′den itibaren bu sitede yaşayan trans arkadaşlarla dayanışmak üzere Meis sitesi önünde buluşuyoruz” denildi.

 

Daha önce İstanbul’da Pürtelaş ve Ülker sokaklarında, Ankara’da ise Eryaman’da yaşanan transfobik linç ve sürgün politikası bu kez Avcılar’da hayata geçirilmiş oldu.

 

İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği başta olmak üzere LGBT Örgütleri 13 Ekim Cumartesi günü saat 22.00’da Denizköşkler Mahallesi Meis Sitesinde yaşayan trans bireylere destek çağrısında bulunuldu. (KaosGL, Emek Dünyası, Aleyhtar)