Devlet televizyonu TRT ekranında "Namazı hayvanlar kılmaz, namaz kılmayan hayvandır" sözlerini sarfeden ve büyük tepki toplayan Prof. Dr. Mustafa Aşkar'a bir tepki de Ateizm Derneği’nden geldi.

Ateizm Derneği kendi internet sitesinden yayınladığı açıklamada sarfedilen sözlerin ‘nefret suçu’ olduğunu vurguladı.

Ayrıca açıklamada Aşkar’ın sözleri için “Sadece idari bir soruşturma ile geçiştirilebilecek bir durum değildir ve kesinlikle cezai bir sorumluluğu ve müeyyidesi olması gerekmektedir” denildi.

Ateizm Derneği’nin açıklaması şöyle:

“Cahilin cesareti, 
İnsanlıktan nasip almamasındandır,
Onu bile insan sayarız,
Cesaretimiz bilgimiz ve onurumuzdandır...

Bir devlet memuru, üstelik ünvanı profesör olan bir devlet memuru, yani maaşını inanan inanmayan her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının vergilerinden alan biri, devletin televizyonunda alenen, müslüman olmayan herkesi “hayvan olmakla” suçlayabiliyorsa eğer, anayasamızın temel ilkeleri gerçekten de fiilen yok edilmiş demektir. Bu, işin tümüyle siyasi yönüdür ve tabii ki bu ülkenin yurtsever ve aydın insanları asla buna boyun eğmeyecektir.

İşin bir de ahlaki boyutu vardır ki, bunu zaten yukarıda belirttik. Bir devlet memurunun bu denli ahlak sınırlarını aşan ve kendini bilmez bir şekilde, TRT ekranında "Namaz kılmayanlar hayvandır" sözlerini sarf etmesi, onun bu haddi aşan cesareti göstermesi, bugüne kadar bu nefret suçlarına göz yuman devletin bu sorumsuz ve vurdumduymaz tavrıdır. Zira bu devlet, her vatandaşına, inancına ve etnik kimliğine bakmaksızın eşit mesafede durmakla yükümlüdür.
 
Her ne kadar Diyanet İşleri Başkanlığı ve bazı kamu görevlileri bu açıklamayı eleştirmiş olsa da; bu yetmez. Zira bu nefret suçu, sadece bir söz olmaktan öte, müslümanların ve hatta sadece namaz kılan müslümanların dışındaki tüm inanç kesimlerine ve inançsızlara karşı bir katliam çağrısıdır. Sadece idari bir soruşturma ile geçiştirilebilecek bir durum değildir ve kesinlikle cezai bir sorumluluğu ve müeyyidesi olması gerekmektedir.

Bizler, bilimsel bulgular çerçevesinde “düşünen ve alet kullanan hayvanlar olmaktan” asla rencide olmayacak bireyler olarak, bu tanımlamaya değil, en gelişmiş primat türünün yani insanın bu şekilde ötekileştirici ve nefrete yönelik söylemlerinden rahatsız olan inançsızlar olarak diyoruz ki; “En gelişmiş insan, karşısındakini yargılamayan, kendi inançlarını diğerlerine dayatmayan, şiddet kullanmayı veya toplumun bir kesimini bir başka kesimine karşı kışkırtmayı reddedendir.” Ve ekliyoruz ki; “En gelişkin hayvan türü, ahlaklı, kendini bilen, ünvanına göre hareket edebilen, evrimi tamamlayandır. Cahilin cesareti bizi kıramaz, ürkütemez ve incitemez ama cezasız da kalamaz ve kalmamalıdır! 

Ateizm Derneği, kanunun kendisine vermiş olduğu tüm olanakları kullanarak, bu ve bunun gibi kişilere gerekli cezaların verilmesi için tüm imkanlarını seferber edecektir. 

Kamuoyuna saygı ile duyurulur…”

(Demokrat Haber)