Yumurta, Avrupa Birliği (AB) uyum yasaları kapsamında yeni yılla beraber sadece soğuk hava deposu olan yerlerde satılabilecek. Deposu bulunmayan bakkallar ise artık yumurta satamayacak.

İstanbul Bakkallar Odası Başkanı İsmail Keskin, "bakkalların bu uygulama karşısında yumurta satmayabileceğini" söyledi.

Konuya ilişkin soruları cevaplandıran Keskin, 2008'de alınan kararın, 2012 yılı bitimine kadar ertelendiğini belirterek, “1 Ocak 2013'ten itibaren ruhsat alan ya da ruhsatlarını yenileyen bakkallar, yeni yönetmelikle karşılaşacaklar. Bu yönetmelikte yer alan soğuk hava deposunu kuramayan bakkallarımız, yumurta satamayacak. Bu nedenle bakkallar büyük sıkıntı içerisine girecek” dedi.

Uygulamaya göre hareket etmeyen bakkalların çok büyük cezalarla karşılaşacağını vurgulayan Keskin, yumurtanın, Türk Gıda Kodeksi Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliği'nde nasıl saklanacağı ve korunacağının belirtildiğini hatırlattı.

Keskin, yumurtanın 28 gün içinde tüketilebileceği ve artı 5 ile 12 derece sıcaklıkta saklanıp korunabileceğinin tebliğde bildirildiğini belirtti.

"BAKKALA, 'SEN YUMURTA SATAMAZSIN' DENİLİYOR"

Başkan Keskin, bu şartlarda zemine koymamak şartıyla yumurtanın dükkanın her yerinde bulundurulabileceğini vurgulayarak, şartların ağırlaştırılarak bakkallara 'sen yumurta satamazsın' dendiğini savundu.

İnsanları böyle sıkmanın anlamı olmadığını söyleyen Keskin, "Avrupa'da da reyonda satılıyor. Konuşmaya gerek yok, çok net. Avrupa'da böyle bir durum varken peki ülkemizde neden insanları bu şekilde sıkıştırıyorsunuz. Orada nasılsa bizde de öyle olsun o zaman" diye konuştu.

Yumurtanın buzdolabında saklanmasına gerek olmadığını savunan Keskin, konuya ilişkin tebliğe göre hareket edilmesini gerektiğini söyledi.

"TEKELLEŞME ADINA BİR TAKIM GİRİŞİMLER BUNLAR"

Birilerinin piyasayı kontrol etme ve tekelleşme adına bir takım girişimlerde bulunduğunu söyleyen Keskin, "Haksız rekabet ve çok kazanma adına birileri baskı kuruyor ve böyle bir şeyi ortaya çıkarıyorlar. Yumurtanın yerde bulundurulmasını biz de istemiyoruz. Ama buzdolabına da gerek yok. Biz bu konuda yılda 3-5 defa gıdaların korunması ve saklanması konusunda üyelerimize eğitim seminerleri yapıyoruz. 22 Aralık'ta da yine bir tane yapacağız. Eğer yumurta artı 12'ye kadar olabiliyorsa neden daha düşük derecelere zorluyorsunuz. Neden bakkalı sıkıntıya sokuyorsunuz?” diye konuştu.

"YUMURTANIN FİYATI YÜKSELİR"

Yeni uygulamayla birlikte sadece bakkalların sıkıntıya girmeyeceğini vurgulayan Keskin, durumdan üreticilerin ve vatandaşların da mağdur olacağını söyledi. Keskin, yeni uygulamayla beraber fiyatların yükselebileceğine de dikkati çekti. (yuksekovahaber)