Paris anti-militarist inisiyatifi ile İstanbul Vicdani Ret Derneği Paris’te iki etkinlik gerçekleştirdi. Daha önce Almanya’nın Hamburg, Hanover, Berlin ketlerinde benzer etkinliklerde çeşitli grup, yapı ve bireyler ile bir araya gelen ‘Eğitim Zayiatı’ belgeseli yönetmeni Anıl Çizmecioğlu ve Vicdani Retçi Ercan Jan Aktaş bu defa da Paris’deki etkinliklerde bir araya geldiler.

Anti-militarist olmanın  adeta devlete/sisteme karşı olan mücadelede geri çekilmek gibi algılandığından yakınan Ercan Jan Aktaş, “Oysa vicdani retçiler yılladır çeşitli eylem ve de etkinlikler ile sokaktalar” dedi.

İlk toplantı 14 Mayıs tarihinde La Commune adlı mekânda gerçekleşti. Fransız anti-militarist ve anarşist çevrelerin etkinliklerini gerçekleştirdikleri mekandaki etkinliğe, Local Des Citoyens du Monde adına Claud Verrel, EBCO adına Maurice Montet, yxk temsilcisi Jiyan Armanc Kerboran, çeşitli üniversitelerden üniversite öğrencileri ve Türkiyeli sosyalistler katıldı.

Université Paris VIII Vincennes-Saint-Denis öğrencisi Elisa Couvert’in kısa açılış konuşmasından sonra Ercan Jan Aktaş sunumunda Türkiye‘deki vicdani ret, militarizm ve kışla içinde yaşanan “şüpheli“ asker ölümlerine dikkat çekti.

Aktaş gelen sorular üzerine “Militarizm dendiğinde hep Türkiye’den konuşuluyor, oysa Paris’teki örtülü militarizmi, devlet şiddetini yeterince görmüyoruz. Dünyanın birçok yerinde yaşanan savaşlar için silahlar bu ülkede üretilip gönderiliyor, buna dair de bir şeyler yapmak gerekir” dedi.

Ercan Jan Aktaş, “Elbette Türkiye’deki devlet şiddetini ve militarizmi konuşacağız, bizler vicdani retlerimizi yaparken‚ savaşın insan malzemesini kurutmak için bir adım attığımızı söylüyoruz, ancak Avrupa’da yaşayan Türkiyeliler ‚dövizli askerlik ile savaşa ekonomik kaynak sağlıyorlar. Bu durumu görmek ve bu duruma dair ciddi şekilde bir şeyler yapmak gerekiyor“ diye devam etti.

İkinci oturumda ise kışlada yaşanan “şüpheli“ asker ölümlerini anlatan ‘Eğitim Zayiatı‘ belgeseli gösterildi. Ardından yönetmen Anıl Çizmecioğlu belgeselin yapım hikayesini anlattı.

İkinci etkinlik ise 16 Mayıs tarihinde Ahmet Kaya Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Paris anti-militarist inisiyatifinden Vicdani Retçi Yunus Özdemir açılış konuşmasını yaptı. Katılımcılar Türkiye’den bir şekilde Fransa’ya gelen Türk ve Kürt sosyalistlerden oluşuyordu.

Özellikle sol ve sosyalist yapıların militarizmi sorunsallaştırmamalarını eleştiren vicdani retçi Ercan Jan Aktaş şöyle devam etti:

”Yıllardır sokak eylemlerimiz ile ‘Militarizm öldürür’ diye ses vermeye çalışıyoruz. Evet, militarizm Türkiye’de sokaklarda, okullarda, kırlarda ve son olarak da maden ocaklarında öldürmeye devam ediyor. Bu ölümlerin bir başka çeşidini de Paris sokaklarında yaşadık, üç devrimci Kürt kadını beş yüz metre ilerimizde katledildi. Bu anlamıyla şiddet ve militarizm Türkiye’de olduğu kadar Paris sokaklarında da insanları vurmaktadır. Bütün bunlar yaşanırken bir şeyi anlamakta özellikle güçlük çekiyorum, militarizm dendiğinde sol ve de sosyalist yapılar neden bu durumu görmezden gelirler? Militarizm analizi yapılmadan Türkiye’deki devlet-toplum değerlendirmeleri eksik kalacaktır. Aynı eksik yaklaşımı anti-militarizm söyleminde de görmek mümkün. Anti-militarist olmak adeta devlete/sisteme karşı olan mücadelede geri çekilmek gibi algılanıyor, oysa vicdani retçiler yılladır çeşitli eylem ve de etkinlikler ile sokaktalar. Hatta kışla içinde yaşanan “şüpheli” asker ölümlerine doğrudan ve de sokak eylemi ile ilk vicdani retçiler dikkat çektiler.”

Toplantının devamında Türkiye’den gelen erkeklerin vatandaşlık, askerlik sorunları ve dövizli askerlik konuları konuşuldu. Gelen sorular ile tartışmalar devam etti. (Demokrat Haber)