Londra'daki Aleviler, yeni Anayasa sürecinde Alevilerin dışarıda bırakılmasını protesto etmek amacıyla Manor House tren istasyonu önünde süresiz çadır eylemi başlattılar.

İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi tarafından organize edilen eylem ile Türkiye'deki yeni Anayasa çalışmaları kapsamında Alevilerin bu sürecin dışında tutulmasının protesto edilmesinin amaçlandığı duyuruldu.

"Türkiye’de Alevisiz Bir Anayasa'ya Hayır!" adı altında başlatılan çadır eylemi  Cumartesi günü start alırken eyleme aralarında İAKM ve Cemevi Başkanı İsrafil Erbil, yönetim kurulu üyeleri ve cemevi üyelerinin de bulunduğu kalabalık bir grup katıldı.

Türkçe ve İngilizce "Alevisiz Bir Anayasa'ya Hayır, Alevilik Yasaklanamaz" pankartlarının asılı bulunduğu  çadıra gelen ziyaretçilere Alevilerin istek ve talepleri anlatıldı.

Londragazete.com’un haberine göre konuya ilişkin bir açıklamada bulunan Cemevi Başkanı İsrafil Erbil, İngiltere'deki Aleviler olarak Türkiye'deki anayasa değişikliği sürecine sessiz kalmamayı ve Avrupa ülkelerinin yanı sıra Türkiye'de ki Alevileri de bu yönde harekete geçirmeyi amaçladıklarını kaydetti.

“BİZİ GÖRMEZLİKTEN GELMESİNE ENGEL OLACAĞIZ”

Toplumun bütün kesimlerince benimsenecek daha katılımcı, şeffaf ve demokratik bir Anayasa arzuladıklarını belirten Erbil, "Yeni Anayasa çalışmalarında Alevilerin istek ve dileklerinin dikkate alınması gerekiyor. Alevi kimliği yasal olarak tanınmalıdır. Cemevleri inanç merkezi olarak kabul edilmeli, buna uygun yasal düzenlemeler yapılmalı ve ibadet yeri kapsamına Cemevi de alınmalıdır" dedi. Erbil sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Devletin bizi görmezlikten gelmesine engel olacağız. Alevisiz bir Anayasa'ya hayır, Alevilik yasaklanamaz, Cemevleri ibadethanemizdir, Alevilere ait tüm dergahlar ve mekanlar iade edilsin, Alevi köylerinde ve dergahlarındaki camiler kaldırılsın, Alevi katliamlarıyla devlet yüzleşsin,  Yeni Anayasa tüm dilleri, inançları, kimlikleri ve kültürleri kapsasın, Aleviler vardır, Alevilik Haktır."