Alevi dernekleri, federasyonlar ve demokratik kitle örgütleri her yıl olduğu gibi bu yıl da Nevşehir'e bağlı Hacıbektaş ilçesinde bulunan dergahın, müze olarak kalmasına tepki gösterdi.
 
GERÇEK LAİKLİK TEK ÇÖZÜM
 
Gülistan Koçyiğit, HDK'nin Hacı Bektaş Veli Dergahı’nın tekrar aslına, ait olduğu yere Alevi inancının önderlerine, bu inancın sahiplerine iade edilmesi için düzenlenen bu etkinliğe destek vermek ve görüş belirtmek için etkinliğe katıldıklarını söyledi.

Koçyiğit,  "Şunu söylemek gerekiyor, 100 yıllık cumhuriyet tarihi en büyük asimilasyon politikasını ve inanç soykırımını Aleviler üzerinde yürütmüştür. 1925 yılında ilan edilen tekke ve zaviyelerin kapatılması kararı ile başta Hacı Bektaş Veli Dergahı olmak üzere birçok inanç merkezi kapatılmış ve 1964 yılında da müzeye çevrilmiştir. Ama bugün Alevi inancı çok ciddi bir asimilasyonla karşı karşıyadır. Çünkü kendi inanç merkezlerinden yoksundur, kendi inancının öğretisini öğretecek insanlardan yoksundur.
 
“Bunu yetiştirebileceği mekanlardan yoksundur. Bu nedenle devletin sistematik olarak yürüttüğü bu asimilasyon politikasından bir an önce vazgeçmesini istiyoruz" dedi. Bunun ilk adımı olarak da başta Hacı Bektaş Veli Dergahı olmak üzere tüm inanç merkezlerinin gerçek sahiplerine verilmesi gerektiğini söyleyen Koçyiğit, "Bugün özgün olarak dergahın iadesi için buradayız ama sadece dergahın iadesi değil Alevi inancı üzerindeki tüm baskıların ve asimilasyon politikalarının kaldırılması için de konuşacağız" dedi.
 
Evrensel yazarı ve HDP MYK üyesi Ali Kenanoğlu ise, "Alevi yurttaşların 'Dergahlarımızı geri istiyoruz' şiarıyla yapmış oldukları etkinliğe destek amacıyla buradayız. Bugüne kadar devletin dinlerden ve inançlardan elini çekmesi gerektiğini her defasında söyledik.
 
“Bugün de bu kapsamda el konulan Hacı Bektaş Veli Dergahı’nın iade edilmesi için yapılan etkinliğe destek için buradayız. Devletin dinlerden, inançlardan elini çekmesi gerektiğini ve bunların sivil hayata terk edilmesi gerektiğini; bu tür organizasyonların, tüm yaşayan inançlar açısından, halkın inanç sahipleri tarafından yürütülmesi gerektiğine inanıyoruz." dedi
 
Dergahı ziyarete gelen Alevi yurttaşlardan İsmail Sessiz, "Biz yıllardır dergahımızın bize, halka açılmasını istiyoruz. Dergahın müze olması tarihe karışmış bir inanç olması anlamına gelir, asimilasyon, tanımama anlamına gelir. Çok zor değil, dergahın halka açık olmasını talep ediyoruz. Biraz saygı bekliyoruz. Gerçek laiklik tek çözüm" ifadelerini kullandı.
 
(Kaynak: Evrensel)