ALEVİ Dernekleri Federasyonu, 3’üncü köprüye "Yavuz Sultan Selim" isminin verilmesini protesto etmek amacıyla Sarıyer Garipçe’de basın açıklaması yaptı.

Saat 11.00 sıralarında toplanıp "Yavuz ismini istemiyoruz" sloganları atan Alevilere CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kültür Eski Bakanı Ercan Karakaş da destek verdi.

"GÖNÜL KÖPRÜSÜ OLAMAZ"

Basın açıklaması yapan Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Hüsniye Takmaz, köprüye "Yavuz Sultan Selim" isminin verilmesinin 25 milyon Alevi’yi rencide ettiğini belirterek, "Alevileri katleden Yavuz Sultan Selim ismini taşıyan bir köprü Alevileri, toplumun diğer katmanlarına götüren gönül köprüsü olamaz" dedi. Takmaz 3’üncü köprünün isminin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından ’sürpriz’ olarak duyurulduğunun altını çizdi.

"80 BİN ALEVİ’Yİ ACIMADAN ÖLDÜRDÜ"

Takmaz, "Sürpriz olarak açıklanan bu isim, Aleviler olarak bizleri son derece rahatsız ve tedirgin etmiştir. Çünkü Yavuz Sultan Selim, kimlerine göre 40 bin, kimlerine göre 80 bin Alevi’yi katleden, iktidarı için tüm kardeşlerini, yeğenlerini ve devletin başında olan babasını acımadan öldüren, Ortodoks Sünni İslamı Osmanlı’nın resmi dini olarak kabul edip iktidarı boyunca Alevileri, ’defterlerinin dürülmesi’ gereken mülhitler olarak ilan edip katleden biri olarak Alevilerin belleğinde yer etmiş ve halen de öyle algılanmaktadır" dedi.

“BURASI TAKSİM’İN DEVAMIDIR”

Köprünün adının mutlaka değişmesi gerektiğini vurgulayan CHP Parti Meclisi Üyesi Ercan Karakaş ise "Bu bir özgürlük, demokrasi ve kardeşlik mücadelesidir. Burası Taksim’in devamıdır. Geçmişte Alevi toplumunu kıyıma uğratan bir insanın bu köprüye isminin verilmesi ne demokrasiyle ne insanlıkla ne kardeşlikle ne de dayanışmayla bağdaşmaz. Bunu protesto ediyoruz. Özgürlük, demokrasi, eşitlik ve eşit yurttaşlık isteyen, farklı kültürlerin inançların eşitliğini savunan herkesin bu mücadeleye destek vermesini istiyoruz" şeklinde konuştu.