Alevi Bektaşi Federasyonu son sürece ilişkin Mülkiyeliler Birliği'nde basın açıklaması yaptı.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri ve PSAKD Genel Başkanı Kemal Bülbül tarafından yapılan açıklamaya Alevi kurumları temsilcileri Hüseyin Yıldırım, Adnan Özdemir ve Kazım Karakoç katıldı.

"ALEVİLER BARIŞIN KARŞISINDA OLAMAZ"

Alevi inancının insani, eşitlikçi ve doğacı bir gerçeği olduğunu ifade eden Bülbül, böylesi bir inancın barışa karşı durmasının düşünülemeyeceğini söyledi.

Toplumsal barışı savunacaklarını belirten Bülbül, Alevileri barışa karşı durmakla suçlayanlara seslenerek, "Tarih boyunca katliamlara, asimilasyonlara, sürgünlere, baskılara maruz kalmış Alevilere yönelik bu ikiyüzlü tutumunuzu kınıyoruz. Yaptığınız Pir Sultan'ın deyişi ile ayıptır, günahtır, yazıktır" dedi.

YENİ ANAYASA İHTİYACINA VURGU

Sorunların diyalog yöntemi ile çözüldüğü, silahların sustuğu, eşitsizliklerin giderildiği demokratik bir ortam istediklerini ifade eden Bülbül, "Bizler Alevi inancının tarihinin mirasçıları ve demokrasi güçleri olarak bu tabloyu sağlamanın öznesiyiz" dedi.

Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğuna vurgu yapan Bülbül, bunun için köklü bir zihniyet değişimine ve toplumsal aydınlanmaya ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Kürt halkının kimliğinin tanınması, demokratik taleplerinin kabul edilmesi, anadilde eğitim ve kültürel haklarının verilmesi gerektiğini söyleyen Bülbül, "Tarih boyunca katliamlara uğratılan Alevilerin inancının tanınması, Diyanet İşleri Kurumu'nun kaldırılması, cem evlerimizin ibadethane olarak kabul edilmesi, dergahlarımızın ve vakıf mallarımızın iadesi, eğitim programının demokratikleştirilmesi, zorunlu din derslerinin kaldırılması gerekir" ifadesini kullandı.

ALEVİ KURUMLARINA ÇAĞRI

Siyasi partilerin yaklaşımlarını eleştiren Bülbül, Alevi kurumlarına çağrıda bulunarak, "Siyasi partilere bağımlı kalmadan gücümüzü birleştirelim, örgütlenmemizi geliştirelim. Adil ve yaşanılır bir dünya, demokratik, laik, eşit yurttaşlığa, barış ve demokrasiye dayalı bir Türkiye projesinde yerimizi alalım" dedi.

Türkiye'de barışı birlikte kurmanın tarihi sorumlulukları olduğunu dile getiren Bülbül, Tekirdağ Cezaevindeki tutukluların yaşadıkları sorunlara da gerekli duyarlılığın gösterilmesi çağrısında bulundu. (ANF)