Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV), Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri (PSAKD), Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Demokratik Alevi Derneği (DAD) ve Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği (AKADER), Maraş'ta Alevilerin yoğun olarak yaşadığı bölgeye yapılması planlanan mülteci kampına ilişkin yazılı açıklama yayınladı. 

Alevi halkının söz konusu kampla ne yapılmak istendiğinin farkında olduğunun vurgulandığı açıklamada, "Sen şimdi savaşı kışkırt, taraf tut, tuttuğun tarafı besle, donat, sev, yücelt, cephede savaşanların ailelerini ülkene davet et, onların bakımını üstlen, barındır ve onları aynı zamanda hem Avrupa'ya hem de Alevilere karşı kullan. Biz Aleviler, bu topraklarda bu oyunu defalarca gördük, işin aslını biliyoruz" denildi. 

1978'de yaşanan Maraş katliamının hatırlatıldığı açıklamada, "38 yıl geçtikten sonra aynı senaryo yeniden sahnelenmek isteniyor. AKP hükümeti, Suriye'de savaşmakta olan cihatçılar, İŞİD'ciler, El-Nusracılar'ın ailelerini Alevi köylerinin ortasına yapacağı 27 bin kişilik bir kasabaya yerleştirecek. Bu ailelerin erkekleri Suriye'de Alevi köylerini yakıp yıkan, onları katleden, ağızlarından ve ellerinden kan damlayan ve böylece Cennete gideceklerini sanan katillerdir. Şimdi bunları getirip Maraş'ta Aleviler ile kapı-komşu yapmanın anlamı nedir? Bu durum yeni bir Maraş katliamının habercisi değil midir. Her yerde bombaların patladığı, yüzlerce insanımızın katledildiği kaos ortamında, yeni çatışma alanlarının yaratılmasına izin vermeyeceğiz" ifadelerine yer verildi.

NÖBET CEMEVİNDE SÜRDÜRÜLECEK

Öte yandan mülteci kampına karşı direniş nöbeti başlatan Aleviler, eylemlerini cemevinde sürdürme kararı aldı.

Maraş'ın Terolar Mahallesi'nde yapımı planlanan mülteci kampına karşı direniş nöbeti başlatan Aleviler, ortak karar ile eylemi mahalledeki cemevine taşıdı. Mahalleye geçen yurttaşlar, nöbet eylemleri sonuç alıncaya kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtti.

(Kaynak: DİHA)