Alaçatı'nın doğal ve kültürel zenginliğini ortaya çıkarmak için gerçekleştirilen Ot Festivali'nin üçüncüsü hafta sonu yapıldı. Festival nedeniyle Türkiye'nin birçok yerinden yaklaşık 5 bin kişi Alaçatı'da buluştu.

 

Cumartesi günü Çeşme Kaymakamı İnci Sezer Becel ve Alaçatı Belediye Başkanı CHP’li Muhittin Dalgıç’ın önderliğindeki kortej yürüyüşüyle başlayan festivalde yörede yaşayan kadınlar da doğadan topladıkları çeşit çeşit otları at arabası ve traktörlere yükleyerek katıldı.


Ot Festivali, Pazar günü ‘Ot toplama’ ve ‘Ot aşı’ kategorilerinde düzenlenen yarışmalarla sona erdi. ‘Ot toplama’ kategorisinde 201 tür ot toplayan Necla ve Nadir Erol çifti birinci, 160 tür ot toplayan Nuran Erden 2’nci, 103 tür ot toplayan Recep Subaşı 3’üncü oldu.

 

‘Ot aşı’ kategorisinde de taze soğan, ıspanak ve maydanoz kullanarak yaptığı ‘Pişi’yle Hatice Akpınar birinci, ‘Zeytinyağlı enginarlı bakla’ yemeğiyle Yasemin Sütçü 2’nci, ‘Rezene, pırasa, kekik ve haşhaşlı tart’la Wendy Kırk 3’üncü oldu.

 

Yarışmaların birincileri tam, 2’ncileri yarım, 3’üncüleri de çeyrek cumhuriyet altınıyla ödüllendirildi. Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç dereceye girenlere ayrıca 2011 Alaçatı Ot Festivali yemeklerinin tarifi olan kitapçık ve fincan takımı hediye etti.

 

YEMEK TARİFLERİ KİTAP HALİNE GETİRİLİYOR

Çeşme Kaymakamı İnci Sezer Becel yaptığı konuşmada gelenekselleşen Alaçatı Ot Festivali’nin belde halkıyla turistlerin kaynaşmasını sağladığını, Ege otlarından yapılan yiyeceklerin tanınmasında da önemli rol oynadığını belirtti.


Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç da Ege’nin ünlü otlu yemek kültürünü yaşatabilmek ve insanlara tanıtabilmek amacını taşıyan festivalin, düzenlenen çeşitli yarışmalarla daha da renklendiğini söyledi. Dalgıç, "Her festivalde yarışan yemeklerin bir yıl sonra tarifleriyle kitapçıkları yapılıyor. Bu sayede kaybolmaya yüz tutan asırlık yemekler 21'inci yüzyıla taşınıyor" dedi.


Öte yandan festival için bir de fotoğraf yarışması düzenlendi. İsteyenler festivale ilişkin fotoğrafları 30 Nisan'a kadar www.alacatiotfestivali.com adresine gönderebilecek. Ödül alan fotoğraflar “Alaçatı Ot Festivali 2012’nin Yarışan Yemekleri” adlı festival kitabında yer alacak. (hürriyet)