Çerkes Dernekleri Federasyonu (Çerkes-Fed), Suruç katliamında hayatlarını kaybeden Ferdane ve Nartan Kılıç'a sahip çıkanları kınayan ve neredeyse katliamı onaylayan ifadeler kullanan bir açıklama yayınladı. Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) bu açıklamaya tepki gösterdi ve, "Kılıç ailesinin verdiği acı kayıplar üzerinden dile getirilen kin ve nefret söylemleri bu kesimlerin kişiliklerini ortaya koymuştur" dedi.

ÇERKES TOPLUMUNDAN TAZİYE AKINI

Çerkes toplumu, Kobani'nin yeniden inşasına katılmak için giderken Suruç'ta yaşanan katliamda hayatlarını kaybeden Ferdane ve Nartan Kılıç için büyük bir acı yaşadı. Suruç katliamı esnasında iki Çerkes'in de katledilmesi, Türkiye Çerkesleri ile Kafkasya başta olmak üzere çok sayıda ülkedeki Çerkeslerin tepkisini topladı. Eşi ve oğlunu kaybeden KAFFED eski Genel Başkan Yardımcısı Metin Kılıç ile kendisi de katliamdan yaralı kurtulan kızı Sinem Kılıç'a çok sayıda kişi taziye ve geçmiş olsun dileklerini iletti.

DÇB BAŞKANI VE DÜNYACA ÜNLÜ YAZAR BURSA'YA GELDİ

Katliam sonrasında Kılıç ailesine destek ziyaretleri ve telefonları gelirken, çok sayıda kişi ve kurum da taziye ziyaretlerinde bulundu. Dünya Çerkes Birliği (DÇB) Başkanı Sohurokue Hauti'nin de yer aldığı uluslararası bir heyet de geçtiğimiz günlerde Bursa'da yaşayan Kılıç ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Hauti’ye taziye ziyaretinde; dünyaca ünlü şair ve yazar Meşbaşe İshak, Dünya Çerkes Birliği Yönetim Kurulu üyeleri Hafıtse Muhammed ve Doğan Özden, Kaffed Genel Başkanı Yaşar Aslankaya ve federasyon yöneticileri ile Bursa Çerkes Kültür Derneği yöneticileri de eşlik etti. DÇB Başkanı Hauti, yaşanan katliamdan dolayı herkesin büyük üzüntü duyduğunu söyledi, DÇB tarafından kaleme alınmış taziye mesajını iletti.

'DEVLETİN ÇERKESLERİ' RAHATSIZ

Çerkes toplumunda Suruç katliamına yönelik tepki ve Kılıç ailesine yönelik taziye ziyaretleri, Türkiye Çerkesleri arasında gerici faaliyet yürüten kimi kurumları ise rahatsız etti. ETHA’nın haberine göre, AKP'ye yakınlığı ile bilinen Çerkes Dernekleri Federasyonu, katliamda hayatlarını kaybeden Ferdane ve Nartan Kılıç'a sahip çıkanları kınayan ve neredeyse katliamı onaylayan ifadeler içeren bir açıklama yayınladı. Açıklamada, Ferdane ve Nartan Kılıç illegal örgütlerle ilişkili biçimde gösterilmeye çalışılırken, "Sahip oldukları fikir ve izledikleri yol açıktır. Suruç’ta ölenlerin tamamı MLKP’nin kayıplarıdır. IŞİD orada bulunanlardan kimseyi etnik veya ulusal kimliğinden dolayı hedef almış değildir" şeklinde ifadeler yer aldı. Açıklamada Çerkes Dernekleri Federasyonu'nun Suruç katliamı sonrası takındığı tutum nedeniyle 'onlar devletin Çerkesleri' şeklinde yorumlar yapılması da eleştirildi.

'KILIÇ AİLESİNİN ACISINA YÖNELİK NEFRET KİŞİLİKLERİNİ ORTAYA KOYDU'

Katliamda eşi ve oğlunu kaybeden Metin Kılıç'ın HDP'den milletvekili adayı olmadan önce Genel Başkan Yardımcısı olduğu Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) Başkanlar Kurulu ve Yönetim Kurulu, KAFFED'e yönelik eleştirilere yanıt veren sert bir açıklama yaptı.

Suruç katliamı sonrasında gerici tutum takınan çevrelerin federasyonu aynı zamanda HDP ile ilişkili göstermeye çalışarak kara propaganda yapmaya çalıştığına işaret edilen açıklamada, 7 Haziran seçimleri sonrasında AKP'nin başlattığı savaş ortamına da tepki gösterildi.

KAFFED açıklamasında "Kürt sorununu çözmek iddiasıyla hükümet tarafından başlatılan çözüm ve diyalog süreci, genel seçim sonrasında adeta rafa kalktı ve silahlar yeniden konuşmaya başladı. Türkiye’nin son 30 yılına damgasını vuran terör ve şiddet yeniden kapımıza dayandı. Ülke içinde devam eden şiddetin maddi-manevi zararlarına ek olarak sınır ötesine uzanacak bir savaşın maliyeti çok daha büyük olacaktır" ifadeleri yer aldı.

KAFFED, aklıselimle hareket eden herkesin ortak dileğinin silahların susması ve diyalog kanallarının yeniden açılması olduğunu kaydetti.

AKP'ye yakın Çerkeslerin oluşturduğu kimi derneklerin KAFFED'i, Meclis'te HDP Eş Başkanı ile çekilen resimlerle birlikte "terör örgütlerinin hain işbirlikçisi" ilan ettiğini belirten KAFFED, seçim öncesi Meclis'te HDP, AKP, CHP ve MHP temsilcileri ile görüşmeler yaptıklarını hatırlattı.

Söz konusu iddialara açıklık getiren KAFFED, nedenin "Türkiye Çerkeslerinin demokratik taleplerine tahammül edilememesi" olduğunu kaydetti. KAFFED "Kılıç ailesinin verdiği acı kayıplar üzerinden dile getirilen kin ve nefret söylemleri ise bu kesimlerin kimliklerini ve kişiliklerini açıkça ortaya koymuştur. Bu süreçte yapılan haksızlıklar karşısında yazılı ve sözlü olarak desteklerini bildiren ve yapıcı eleştirilerde bulunan herkese teşekkürü borç biliriz" ifadelerini kullandı. (ETHA)