Bozcaada Yazı Dizisi: 1-
Kendisi küçük, rantı büyük ada: Bozcaada!

Bozcaada Yazı Dizisi: 2
Yeni imar yasası Bozcaada'yı koruyor mu?

Bozcaada Yazı Dizisi: 3
'Tek dileğim 12 ay yaşayan bir Bozcaada'

Bozcaada Yazı Dizisi: 4
MHP Bozcaada adayı İlter: Taşınan hizmetin sorumlusu AKP

 

Mustafa Dermanlı - Serkan İlik / Demokrat Haber

Bozcaada Yazı Dizisi: 5

AKP Adayı: Bozcaada’nın menfaati partilerden önemli

Yerel seçimlere haftalar kala dört belediye başkan adayıyla gerçekleştirdiğimiz röportajlar gerek Bozcaada halkı tarafından, gerekse haber sitelerinden yoğun ilgiyle takip edildi.

Birkaç nesildir Bozcaadalı olan, adada neredeyse herkes tarafından tanınan, bir önceki dönemden MHP’den aday olup kaybettikten sonra bu dönem AKP’den belediye başkan adayı olan Ali Balcı ile de yerel seçimlere haftalar kala bir röportaj gerçekleştirdik. Konu imar yasasına, projelerine, rakiplerine ve tahminen kaç oy alacağına kadar geldi.

Bir önceki dönemde MHP’den aday olmuştunuz ve kazanamadınız. Bu dönem de AKP’den adaysınız. Neden parti değiştirdiniz?

Ben bir önceki seçimde MHP’den kazansaydım Bozcaada için pek bir şey yapamayacağımı anladım. AKP’nin iktidarda olması, gücün yanında olmanın Bozcaada için faydalı olacağını düşündüğüm için AKP’den adaylığımı koydum.

Sizin AKP’ye geçmeniz, ardından Adnan İlter’in CHP’den istifa edip MHP’den adaylığını koyması sonrasında MHP İlçe Teşkilatı’ndan istifalar gerçekleşti. Bunu neye bağlıyorsunuz?

MHP’li arkadaşların beni destekleyeceklerini biliyordum. İstifalar olacağını da bekliyordum. Önümüzdeki günlerde istifalar devam edecek. Ben eski MHP’liyim ama geçmişimi de unutmadan çalışıyorum. Benim önceliğim partiler değil Bozcaada’nın menfaatleridir.

Seçimi kaybederseniz…

Bir daha da aday olmam. Zaten son gün evrakları doldurdum ve aday oldum. Amacım yirmi yılda kaybedilenleri, beş yılda geri getirmek. Ardından görevi gençlere bırakmak… Ben çiftçiyim, feribot olmasa da yıllar yılı burada işimi yaparım zaten. 13 yıl Bağcılar Birliği’nde görev yaptım. 10 lira ile aldık, 352 bin lira ile devir ettik. Şimdi de gencecik arkadaşlarımız görev yapıyorlar. Biz de denetim ekibindeyiz. Kazanırsam tek dönem görev yapacağım. Kaybedersem… Bozcaada’nın daha da kötüye gideceğini bilsem de yapacak bir şey yok kaderine bırakırım her şeyi.

ADA MİLLİYETÇİSİYİM!

Sizin parti ideolojileriyle alakalı görüşünüz ne?

Ben MHP kökenliyim. Şu anda da AKP’liyim. Ama hepsinden önemlisi ben Bozcaada milliyetçisiyim. Ada çıkarların için elimden geleni yaparım. Partiler ve siyasi görüşler ada menfaatlerinin arkasında kalır.

AKP yönetimi sizi destekliyor mu?

Benim adaylığım son anda gerçekleşti. Aday ortaya çıkmayınca, mevcut başkanın artık gitmesi gerektiğini düşünüp adaylığımı koydum. Bozcaada’daki AKP’liler ile henüz detaylı bir çalışma yapmadık ama yönetim yakında yenilecektir. Bozcaada’da 200’ün üzerinde AKP üyesi var.

Sizi Ada’da kimler destekliyor?

Benim hakkımda çalmıştır lafı duyamazsınız. Hak yemiştir lafı duyamazsınız. Biz ailecek nesillerdir buralayız ve buradan ekmek yiyoruz. Hem MHP’lilerin, hem AKP’lilerin oyunu alacağım. Ayrıca belki sizi şaşırtır ama soldan da hatırı sayılır oy alacağımı düşünüyorum.

KİMSEYİ TEHDİT ETMEDİM!

Kaçak yapılarla ilgili olarak halkı tehdit ettiğinize dair söylentiler var. Bu söylentiler hakkında bir şey söylemek ister misiniz?

Ben aynen şunu söyledim: Eğer biz kazanamazsak buradan Tapu’dan da gidebilir, meteoroloji de gidebilir, belki Kaymakamlık bile gidebilir. Ama AKP kazanırsa, yani biz kazanırsak iktidarın olduğu belediyelerin hizmeti istemesi kadar, elde tutması kadar kolay bir şey yok. Bu hizmetlerin adamızda kalması konusunda elimiz güçleşecek. Söylediğim bu. Bunu tehdit olarak kimse algılamasın. Yoksa kaçak yapıların sayısı hem bizde, hem de herkeste zaten var. Kimseyi şikâyet etmeyeceğiz. Biz adalıyız.

Bunun için çözüm öneriniz ne peki?

Kentsel Tasarım! Yani seçimden sonra hemen Kentsel Tasarım’ı onaylatıp mevcut haliyle adadaki yapıları kabul edeceğiz. Ada mimarisi ile bağdaşmayan yapıları düzeltme yoluna gideceğiz. Aksi halde adada ev kalmaz. Birçok ailenin burada kaçak yapısı var ve biz kimseyle kavga etmek, evini yıkmak derdinde değiliz.

Adalı gençler için düşünceleriniz var mı ?

Var tabii ki! Ben adamızın gençlerinin öncelikte yönetimde söz sahibi olmasını istiyorum ve onlara bu konuda öncelik sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca adamızın birçok genci şu an iş bulamadığı için adadan gitmekte. Bizler bu konuda gerek yönetim olarak gerek Adalar Kanunu’na dayanarak çalışmalar yapacağız. Çünkü bugün bakıyorsunuz birçok kurumda ada dışından insanlar var. Tabii ki bu herkesin kanuni hakkı! Fakat biz istiyoruz ki öncelik adada yaşayanların olsun. Bu öncelik hakkını zaten Adalar Kanunu bize veriyor. Aynı şekilde ihaleye çıkan mekânların adalılara kazanılması konusunda ciddi çalışmalar yapacağız.

Yeni imar yasası konusunda düşünceleriniz nedir?

Uygun gördüğümüz maddeler olduğu gibi karşı durduğumuz şeyler de var. Örneğin 1,5 dönümden fazla yerlere %3 imarlı bağ evine karşı değiliz. Ancak 5 dönümden büyük arsalara fabrika yapılması konusunda itirazlarımız var. Öncelikle 6,5 yükseklik görüntüyü bozar. 4,5 metre gayet yeterlidir.250 metrekare yerine 300 metrekare bile olabilir ama yükseklik konusu tekrar elden geçmeli. Sanki o maddenin altından başka bir şey çıkacakmış gibi… Ayrıca Dardanos kıyılarının turizm tesisine açılması hususu da özellikle şu anda Belediye Meclisi’nde üye olan bir isim için hazırlanmış bir maddedir! Hazineye ait sörf okulu yapılacak yer, bu bahaneyle genişletildi…

Başkan “imar konusunda düşüncesiz olsaydım, Demko’ya 450 bina dikilirdi” dedi. Bu konuya ne diyorsunuz?

Konuyu çok detaylı bilmiyorum ama bu konuda başkan haklı. Ama eklemek gerekirse 20’si lojman olmak üzere, 120 ev ihtiyacı var Bozcaada’nın. Bunun da acilen çözülmesi gerekiyor.

ÇILGIN PROJE DE YAPARIZ

Yeniden Yerel Seçimler’e dönelim… Neler değişecek adada kazanırsanız?

Dört şey çok önemli:

·         Kentsel Tasarım

·         Bozcaada’yı Turizm Bölgesi’ne almak

·         Kıyı Kenar Şeridi’ni korumak

·         Üretimi arttırmak

Kentsel Tasarım’dan zaten bahsettim. Adamızı Turizm kapsamına sokarsak Şarap Tadım Festivali’ni de çok rahat gerçekleştiririz. Var olan yasaların ada için özel bir hal alması için çaba sarf ederiz. Kıyı Kenar Şeridi de çok önemli. Artık şeridin kontrolü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda. Düşünün Bozcaadaspor, Ayazma Plajı’ndan şemsiye ve şezlong ücreti toplarken bile Bakanlık’tan izin almak zorunda! Üretimse çok önemli… Bağcılık, butik hayvancılık, balıkçılık ve elbette turizm. Başka da projelerimiz var.

Buyrun o projeleri de aktarın…

Polente Feneri turizme açılacak. Göztepe’ye seyir terası yapılacak. Tohum Bankası kurup genleriyle oynanmamış tohumların saklanması ve gelecek nesillere aktarılmasını istiyoruz. Eko-turizm çok önemli. Çılgın Proje bile yaparız, yeter ki buranın halkı istesin. Kimisi zeytincilik de yapmak istiyor ama buranın toprağı, rüzgârı müsaade etmez. Etseydi eski insanlar yapardı zaten. Geyikli’deki arsamla buradaki arsama aynı anda ektiğim zeytin ağaçları var. Sekiz yıl oldu, buradakileri bekliyorum. Geyikli’dekiler mahsul verdi bile.

Son soru yine seçimlerle alakalı. Kaç oy alırsınız?

Bunu söylemem doğru olmaz. Herhalde 2.300 kadar bir seçmen oy kullanacak. MHP iki, üç dönem önce aldığı oyun da altına iner (Bozcaada Yerel Seçimleri’nde MHP 1999 yılında 87 oy, 2004 yılında ise 91 elde etmişti), CHP Adayı Hakan Bey 700-750 oy alacağını belirtmiş. Başkan Mutay da 650-700 civarında bir oy alacağını söylemiş. Zaten benim alacağım oy ortaya çıkıyor. Kaldı ki o oy sayısının üzerine de çıkacağımı düşünüyorum.

-SON-