Van’daki tarihi Akhtamar Surp Haç Kilisesi'nin restorasyonundan sonra yılda bir kez izin verilen ayinlerden 5'incisi dün yapıldı.

Ayin için aralarında Fener Rum Patriği Bartholomeos, yurt dışından gelen Ermenilerin de bulunduğu yaklaşık 200 konuk, Akhtamar İskelesi'nden teknelerle adaya çıktı. Ermeniler, mum yakıp ilahiler eşliğinde dua etti.

Ayini, Türkiye Ermenileri Patrikliği Patrik Genelvekili Başepiskopos Aram Ateşyan yönetti

Taraf’ta yer alan habere göre, 20 Mayıs 2005 tarihinde başlatılan restorasyon çalışmaları 21 Temmuz 2006'da tamamlanan, Ermeniler için büyük öneme sahip tarihi Akhtamar Kilisesi, 29 Mart 2007 tarihinde uluslararası törenle 'Anıt Müze' olarak açıldı. Çevre düzenlemesi ile birlikte restorasyonu 4 milyon liraya mal olan tarihi kilisede, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yılda 1 kez olmak üzere Ermenilerin ayin yapmasına izin verildi.

İlki 2010 yılında düzenlenen ayine, bu yıl aralarında Fener Rum Patriği Bartholomeos, Süryani Ortodoks Kilisesi Metropoliti Yusuf Çetin, New York Patriği Başepiskopos Khajag Barsamyan ve dini liderlerle gelen Türkiye Ermenileri Patrikvekili Başepiskopos Aram Ateşyan katıldı. Türkiye'den Gevaş Kaymakamı Nedim Akmeşe, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan da Akhtamar'da hazır bulundu.

SURİYE, IRAK VE GAZZE'YE DUA

Saat 11.00'de başlayan ayini, Türkiye Ermenileri Patrikliği Patrik Genelvekili Başepiskopos Aram Ateşyan yönetti. Tarihi kilisenin içine yaklaşık 70 kişi alındı. Diğer konuklar ise kilise önünde kurulan çadırlarda ses sisteminden ayini takip etti. Mum yakılıp ilahiler eşliğinde Suriye, Irak ve Gazze'de hayatını kaybedenlere dua eden Ermeniler, zaman zaman gözyaşlarına engel olamadı.

Fener Rum Patrikliği ile Süryani Ortodoks Kilisesi Metropolitliği'nin katılımının bin yıl sonra tekrar gerçekleşmesinin kendilerini mutlu ettiğini belirten Aram Ateşyan şunları söyledi: "Bu yılki ayinde savaşlarda hayatını kaybedenler için dua ediyoruz. Temel mesajımız ülke ve dünya barışı için olacak. Özellikle Suriye, Irak ve Gazze'de olan savaşlarda hayatını kaybeden insanların ruhlarının kurtuluşu için dua edeceğiz. Din, ırk, mezhep ayırımı yapmadan tüm insanların birlikte yaşaması için Tanrıya yakaracağız. Ne yazık ki din, mezhep adına insan öldürülüyor. Bence bu bütün semavi dinlerden hiçbir dine yakışmıyor."

'KİLİSELER ARASI SORUN YAŞAMIYORUZ'

Ayin sonrası konuşan Türkiye Ermenileri Patrik Genelvekili Başepiskopos Aram Ateşyan, Akhtamar Kilisesi'nin 925 yılında inşa edildiğini belirterek, şunları söyledi: "O günden bugüne kadar hiçbir Rum patriği bu adaya gelip bizlerle birlikte dualarımıza katılmamış ve yakarışlarımıza iştirak etmemiştir. Bugün bir tarihi gündür bizler için. Hepimizin sevgilisi olan Rum Patriği saygıdeğer olan Bartholomeus hazretlerine, Yusuf Çetin'e, rahiplerimize ve ruhanilerimiz ve cemaatim adına teşekkür ederim. Gördüğümüz gibi kiliseler arası sorun yaşamıyoruz. Her zaman tüm kiliselerin dini önderleri yan anayız ve birlikte ülkemizin, dünyamızın huzuru, barışı için dua ediyoruz. Biliyorum ki bir gün de dinler arası, dini önderler yanana gelip dünya barışı huzuru için dua ederiz."

Suriye'de, Irak'ta Gazze'de katliamlar yapıldığını, kanlar akıtıldığını belirten Başepiskopos Aram Ateşyan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün dualarımızı hep birlikte tüm dini önderlerimiz ve sizlerin dualarıyla sesimizi Tanrı'ya yüceltip diyoruz ki. Tanrım ülkemize huzur, dünyaya barışı getir. Din adına, mezhep adına adam öldürmek hiçbir kutsal kitabın yasasına uygun değildir. Ne Tevrat'ta ne İncil'de ne Kuran'da din adına insan öldürülmesi emredilmez. Tüm insanlar kardeştir, kardeşe aptal diyen cehennem ateşinde yanar. Çünkü Tanrı o insanı aptal diye yaratmaz. Kendisinin bir parçasıdır. Bizler de yer yüzünde Tanrı'nın temsilcileriyiz. Öyle ki insanoğluna en ufak sözlü hakaret bile İncil'de 'cehennem ateşinde sabit kılınacaktır' deniliyor. Gelin bugün de hep beraber tüm kiliselerin birliği için, tüm dinlerin birliği için ve dünya barışı için dua edelim."

Ayinin ardından Ermeni ve Kürt sanatçılar mini konser verdi.