Ermenilerin Akhtamar Kilisesi'nde düzenlediği 3’üncü ayini gerçekleşti. Mumların yakıldığı ayinde başta Suriye halkı olmak üzere ezilen halklar için dualar edilerek, dünyada barışın gelişmesi istendi.

Van Gölü içinde bulunan tarihi Akhtamar Adası'nda Ermenilerin Akhtamar Kilisesi'nde 1915 yılından bu yana gerçekleştirilmeyen ancak ilki 2010 yılında yapılan ayinin 3’üncüsü gerçekleştirdi.

Sabahın erken saatlerinden bu yana binlerce kişi ayine katılmak üzere adaya akın etti. Ayin için 25 feribot durmadan adaya yurttaşları taşıdı. Ayine katılmak üzere Türkiye'nin birçok kentinden ve birçok ülkeden insan adaya geldi.

Gevaş'ta bulunan Akhtamar İskelesinin karşısındaki tepeye yaklaşık 10 metrelik Türk bayrağının yanısıra ada girişinede ok sayıda bayrak asılması dikkat çekti.

BASIN YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ
Türkiye ve dünya basını da ayine büyük ilgi gösterdi. Kilisenin içine girerek ibadetlerini yapmak isteyenler izdihama neden oldu. Kilisenin içi tamamen dolarken, kilisenin dışında kalanlar için ise ses sistemi oluşturuldu. Yurttaşlar kilisenin dışından ayini dinleyerek, ibadetlerini gerçekleştirdi. Ayin sırasında dua edenler gözyaşlarına hakim olamadı.

VAN DEPREMİNDE YAŞAMINI YİTİRENLER İÇİN DUA EDİLDİ
Ermenileri Patrikliği adına konuşma yapan Amerika Birleşik Devleti'nden gelen ABD Doğu Diyakosnuğu Nuhani Önderi Başpsikopos Khaajak Basaramian, bir yıllık özlemin ardından buraya geldiklerini belirterek,"Van depreminde yaşamını yitirenler için dua edeceğiz. Suriye’de hayatlarını kaybedenler için dua edeceğiz. Suriye ve diğer komşu ülkelerin barışı için dua edeceğiz. Cemaat ve din adamları için dua edeceğiz" dedi. Ayinde şaraba batırılan ekmek tek tek sunuldu. Ardından din adamları kilisenin dışına çıktı. Ayin dualarla devam ediyor.

Ayini Türkiye Ermenileri Başrahibi Sahak Maşalyan yönetirken, Amerika Birleşik Devleti'nden gelen ABD Doğu Diyakosnuğu Nuhani Önderi Başpsikopos Khaajak Basaramian, Türkiye Ermenileri Patrikliği Genel Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan ve çok sayıda din adamı katıldı. Van Vali Yardımcıları, Kültür Turizm Müdürlüğü, Van Belediye Başkanvekili Sabri Abi, BDP Van Milletvekili Nazmi Gür'ünde aralarında bulunduğu çok sayıda kişi ve kurum temsilcisi de ayini izledi. (İMCTV)