VAN Gölü içersindeki adayla aynı ismi taşıyan tarihi Akdamar Kilisesi’nde geçen yıl ilki yapılan ayinin ikincisi bugün yapıldı. Ayin için aralarında yurt dışından gelenlerin de bulunduğu yaklaşık 2 bin Ermeni, Akdamar İskelesi’nden teknelerle adaya çıktı. Ermeniler mum yakıp ilahiler eşliğinde dua etti. Çan sesi, bir papazın cep telefonundan mikrofona verilerek başlarken, ayini Episkopos Sahap Maşaliyan yönetti. Ermenilerin ayin için yaktıkları mumların satışından sağlanan gelirin Somali’ye gönderileceği belirtildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 20 Mayıs 2005’te başlayan restorasyonu 21 Temmuz 2006’da tamamlanan, Ermeniler için büyük öneme sahip tarihi Akdamar Kilisesi 29 Mart 2007’de uluslararası bir törenle anıt müze olarak açıldı. Çevre düzenlemesiyle birlikte restorasyonu 4 milyon liraya mal olan tarihi kilisenin ibadete açılması ve haç takılıp takılmaması geçen yıl tartışma konusu olmuştu.

Ancak yapılan görüşmeler sonrası kilisenin tepesine geçen yıl haç takılarak Kültür Bakanlığı tarafından yılda bir kez olmak üzere Ermenilerin ayin yapmasına izin verildi.

Vatan gazetesinin haberine göre, geçen yıl ilki yapılan ayine Türkiye’den ve dünyanın çeşitli ülkelerinden yaklaşık 7 bin kişi katıldı. Bu yıl ikincisi yapılan ayin için yapılan hazırlıklar ise günler öncesinden başladı.

ÇAN SESİ, CEP TELEFONUNDAN

Bu yılki ayin için katılımın geçen yıla oranla daha az olduğu gözlenirken, geçen yılki ayini yöneten Ermeni Patriği Ruhani Meclis Başkanı Başepiskopos Aram Ateşyan ise bu kez sadece ayine katılanlar arasında yerini aldı. Ayini, Episkopos Sahap Maşaliyan yönetti. Ayine bir papazın cep telefonundan çan sesinin mikrofona verilmesiyle başladı.

MUMLARIN GELİRİ SOMALİ’YE

Ayine resmi olarak Ermenistan’dan kimse katılmadı. Türkiye adına Kültür ve Turizm Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanı Osman Şahin, Van’dan ise Van Vali Yardımcısı Atay Uslu, Gevaş Kaymakamı Yusuf Guni ve Turizim İl Müdürü Muzaffer Aktuğ katıldı.

Tarihi kiliseye ayin için sadece 60 kişi alınırken, diğerleri ise kilisenin avlusundan ayini takip etti. Geçen yıl olduğu gibi bu kez dışarıya sinevizyon da kurulmadı.

Mum yakıp ilahiler eşliğinde dua eden Ermeniler, göz yaşlarına engel olamadı. Bu arada kilisede yakılan mumların satışından sağlanan gelirinin de Somali’ye gönderileceği belirtildi.

MAŞALYAN: BU TOPRAKLAR EN ÇOK BARIŞI ÖZLEDİ

Akdamar Kilisesi’nde saat 11.00’de başlayan ayin, saat 14.00’e sona erdi. Ayini yöneten Episkopos Sahag Maşalyan ayin sonrası teşekkür konuşması yaptı. Maşalyan barış ve kardeşlik mesajları verirken, "Buradan bir barış duası yapıyoruz. Bu güzel topraklar en çok bunu özlemiş olmalı" dedi. Maşalyan, bu toprakların insanların birbirlerini katletmesini izlediğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu topraklar Allah’ın evlatlarının birbirlerini katletmelerini izlemiş. Bu uçsuz bucaksız toprakların nasıl paylaşılamadığına tanıklık etmiş. Bu olumsuzlukları esefle izlemiş olmalı. Özel bir duayı çağrışıyoruz içimizde. Yerin göğün yaradanı, insanı yoktan var eden yüce rab, bizleri farklı din ve kavimlere ayırdı. Biz insanlar bu avantajı dezavantaja çevirerek birbirimizi öldürdük. Bu topraklar kana doydu. Kanlar deniz oldu. Kardeş kanı son bulsun. Bu topraklar en çok barışı özledi. Biz bu duamızı, Van Gölü’nün mavi sularına ve serin rüzgarına bırakıyoruz. Her yere ulaşsın diye. Van halkına hoşgörüsünden dolayı teşekkür ediyoruz. Bu mabedimizi size emanet ediyoruz."
Ayin, din adamlarının duaya katılanlara kutsal ekmeği dağıtmasıyla son buldu. Akdamar Adasına gelen yaklaşık 2 bin kişi, bir süre adada gezdikten sonra teknelerle tekrar ayrıldı.

ALPEREN OCAKLARI AYİNİ PROTESTO ETTİ

Ayinin yapıldığı Akdamar Kilisesi'nin karşı sahilinde toplanan ırkçı bir grup ise protesto gösterisinde bulundu.

Van Alperen Ocakları'na üye bir grup, Akdamar İskelesi'nde bir araya gelerek, Türk ve Filistin bayrakları açtı. Adaya geçmek isteyen ancak güvenlik güçlerinin izin vermemesi üzerine grup adına açıklama yapan Van Alperen Ocakları Başkanı Mehmet Sait Seven, Avrupa'nın uzun zamandan beri Türk halkına karşı ''diş bilediğini'' savunarak, şunları kaydetti:

''Biz Nizamı Alem ülkücüleri, Ermeni vatandaşlarının ibadet etmelerine karşı değiliz. Karşı olduğumuz mesele, binlerce Müslümanı katleden, Ermeni çetelerinin organize oldukları hatta karargah olarak kullandıkları kilisenin, ibadet etme süs verilerek tekrar faaliyete geçmesidir.''

Grup, açıklamanın ardından dağıldı.