Geçen yıl Ahırkapı Hıdrellez Şenlikleri'nin iptal edilmesine rağmen Hıdrellez kutlamalarının adresi yine değişmedi.

 

Ahırkapı Keresteci Hakkı Sokak'ta toplanan İstanbullular, dans ederek, ateş üzerinden atlayarak baharın gelişini kutladı.

 

Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu kalabalık sahil yoluna taşarak burada trafiğin aksamasına da neden oldu.

 

Ahırkapı'nın sokaklarını dolduran gençler müzisyenlerin ritimleriyle coştular. Bir kişinin ateş ile yaptığı şov eğlenceye katılanlardan büyük ilgi gördü.

Can Memis'in objektifinden 2012 Ahırkapı Hıdrellezi için buraya tıklayınız >>>>

İZMİR

İzmir’in Tepecik mahallesini adeta bayram yerine çeviren Romanlar, mahalle içinde düzenlenen üç ayrı canlı müzik etkinliğiyle sabah saatlerine kadar doyasıya eğlendiler.

 

Romanlar, en güzel kıyafetlerini giyip, sokakları davul-klarnet eşliğinde, oynayarak dolaştılar. Hıdrellez için süslenen kadın ve çocuklar kıyafetleriyle renkli görüntüler oluşturdular.

 

Tepecek mahallesi muhtarı, Yenişehir Roman Derneği Başkanı ve Ege Roman Platformu Sözcüsü Ali Yangın, mahalledeki hıdrellez kutlamalarını değerlendirdi.

 

Hıdrellez dolayısıyla mahalleyi bugün yabancılar da dahil olmak üzere yaklaşık 20 bin kişinin ziyaret ettiğini, hiçbir sorun yaşanmadığını aktaran Yangın, mahalle sakinleriyle birkaç gün önce bu güne özel bilinçlendirme toplantısı yaptıklarını anlattı.

 

Yangın, “Toplumumuz ne yazık ki asosyal olarak nitelendiriliyor. Artık Romanlar bu asosyal kişiliği atacak. Hıdrellez ile işte bu inanışı ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Vatandaşlarımızın topluma entegre olabilmesi çok önemli” diye konuştu.

 

Hıdrellezi, baharın başlangıcı olarak tanımladıkları hıdrellezin kendileri için özel bir anlamı olduğunu dile getiren Yangın, önümüzdeki yıllarda çok daha güzel kutlamalar yapmak istediklerini de söyledi.

 

Yangın, yetkili ve ilgili kişilerden daha fazla ilgi görmek istediklerini ifade ederek, “Bizim amacımız hıdrellez bayramını vesile edip vatandaşlarımızın sosyal ve kültürel düzeyini yükseltmek. Artık dışlanmak değil, toplumun bir parçası olmak istiyoruz. Bizler çocuklarımızın bir üniversite talebesi, bir doktor, bir avukat olmasını istiyoruz. Ve bu konuda bilhassa hükümet, belediye ve valilikten Roman toplumu üzerine biraz daha eğilmelerini, ilgi göstermelerini talep ediyoruz” dedi.

 

Yangın, Türkiye'de Roman vatandaşlara ait 120'ye yakın dernek, 8 federasyon bulunduğunu belirterek, İzmir'de 400 bine yakın Roman yaşadığını, Türkiye'deki en büyük nüfuslu Roman mahallesinin de Yenişehir olduğunu savundu.

 

TUNCA NEHRİ'NDE “KAKAVA” COŞKUSU

Edirne’nin Sarayiçi mevkiinde dün yakılan Kakava ateşiyle başlayan kutlamalar da, Roman mahallelerinde sabaha kadar sürdü.

 

Sabahın ilk ışıklarıyla Tunca Nehri'ne gelen Romanların kutlamalarını izlemek için yurt içi ve yurt dışından gelen yüzlerce kişi kutlamalara ortak oldu.

 

Davul, zurna, klarnet, keman eşliğinde dans eden gelinlikli Roman kızları kutlamalarda dikkatleri üstlerine topladılar. Fotoğraf dernekleri üyeleri ve gazeteciler bu renkli görüntüleri kaydetmek için adeta birbiriyle yarıştı.

 

Bazı Roman gençleri, hastalıklardan korunmak, dirençli olmak inancıyla Tunca Nehri'nin soğuk sularına girerek bir süre yüzdü. Kimi Roman kadınlar Tunca Nehri'nin sularında ellerini, yüzlerini yıkadı.

 

Kağıtlara yazılan dilekler Tunca Nehri'ne bırakılırken, evlerinin kapılarına asmak için bereketi simgeleyen ağaç dalları koparan Romanlar, güneşin doğmasıyla evlerinin yolunu tuttu. Nehir kenarındaki Kakava coşkusunu yaklaşık bin 500 kişi izledi.