21 Şubat Dünya Anadil Günü’nde AKA-DER Kızılay Şube’de ”Anadillerimizde Savaşa Hayır Demek İçin Halklar Buluşuyor” temalı bir panel gerçekleştirildi.

Yannis Vasilis Yaylalı (Pontus Aktivist), Xebat Erişmiş (Kurd-Der), Huriye Şahin (Hemşin Aktivist) , Betül Koca (Aka-Der), Mükremin Barut (Moderatör ) konuşmacı olarak katıldılar.

Konuşmacılar kendi anadillerinde selamlamalar yapıp, anadil gününü kutladılar.

AKA-DER‘den konuşmacı olarak katılan Betül Koca “Anadillerimize, kimliğimize, kültürümüze, renklerimize sahip çıkmadan, taleplerimiz için mücadele etmeden savaşı durduramayız. Biz halklar olarak tüm taleplerimiz etrafında ortak mücadeleyi, ortak zemini güçlendirmeliyiz” diye konuştu.

Rum olduğunu sonradan öğrenen Yannis Vasilis Yaylalı ”Kürt halkına karşı başlatılan savaşın boyutları öyle korkunç ki, bugün nerede ise barışı dillendirmek barış için mücadele etmek devlet tarafından vatan hainliği ile eşdeğer hale geldi. Kürt halkını buradan en içten dileklerimle selamlıyorum. Bu hafta Roboski katliamının 216. Haftası ve 1516. Günü, devletin tüm saldırılarına karşın adalet mücadelesi yürüten Roboski ailelerinin ve halkının direniş mücadelesini de selamladığımı belirtmek isterim. Bir Pontoslu olarak da Artvin halkının aç gözlü doğa düşmanlarına karşı Cerattepe’de yürüttüğü mücadeleyi de buradan selamlıyorum” dedi.

Xebat Erişmiş, kendini ancak kendi anadiliyle tam olarak ifade edebildiğini vurguladı. ”Eğer bir ulus kendi dilini konuşmakta güçlük çekiyorsa yok olmakla yüzyüzedir. Ağaç kendi kökü üzerinde insan da kendi dili üzerinde yaşar” vurgusu yaptı.

Huriye Şahin, Ermenicesi ‘Hamşen’ olan ve asimilasyon politikaları sonucu adı ‘Hemşin’e dönüştürülen bölgenin coğrafi sınırlarını hakkında bilgi verdi. “Bugünkü Rize, Hemşin, Çamlıhemşin ve Pazar, aslında Hamşen bölgesidir. Ama Hamşenliler sadece buralarda yaşamadılar. Bir Ermeni boyu olan Hamşetsiler, yani Hemşinliler, Artvin’in Hopa ve Borçka ilçelerinde de yaşıyorlardı. Yüzyıllarca süren baskı ve asimilasyon politikaları sonucunda, günümüzde Adapazarı’ndan İstanbul’a, Ankara’dan İzmir’e Türkiye’nin dört bir yanında Hemşinliler yaşıyor” bilgisini paylaştı.

Kaynak: direnisteyiz3.og