Uluslararası Af Örgütü, Pendik'te kentsel dönüşüm sonucu boş bir arazide elektriksiz susuz yaşayan Romanların yeniden zorla tahliye edilmemeleri ve yaşam koşullarının düzeltilmesi için çağrı yaptı.

Pendik Sancaktepe’de 30 Roman aile boş bir arazide, barakalarda elektriksiz ve susuz yaşıyor.

Geçtiğimiz günlerde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı İstanbul İl Müdürlüğü'nden Romanlarla ilgilenmek için kurulan bir heyet bölgeyi ziyaret ederek gerekli iyileştirmelerin yapılabileceğini söylemişti.

Uluslararası Af Örgütü de konuya müdahil olarak yol yapımı nedeniyle zaten zor koşullarda yaşayan ailelerinin yeniden zorla tahliye edilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Örgüt, Pendik Belediye Başkanlığı'na gönderdiği dilekçede belediyenin yasal prosedür izlenmeden hiçbir tahliyenin gerçekleştirilmeyeceğini, ailelere alternatif barınma hakkı için destek sunmasını talep etti.

BELEDİYE BAŞKANI: YIKIM YOK, ZİYARET VAR

Pendik Belediye Başkanı Kenan Şahin, yaptığı yazılı açıklamada "Pendik Belediyesince hiçbir Roman aileye yapılmış bir tahliye tebligatı yoktur" dedi. Şahin, twitter'dan Romanların olduğu bölgenin köy sınırları dahilinde olduğu için Büyükşehir Belediyesi görev sahasında olduğunu belirtti. Şahin, twitter'dan kendisine gönderilen "Bölgezi ziyaret etmeyi düşünmez misiniz?" sorusuna "Geçtiğimiz günlerde Pendik Kaymakamı bölgeyi ziyaret etti. Gönüllüler de ziyaret edecek" şeklinde cevap verdi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDEN SONRA SOKAKTA KALDILAR

Sancaktepe olarak da bilinen Kurtköy Altıntepe Mevkisi’nde, 37 çocuğun da aralarında olduğu 120 kadar kişi kıraç arazide derme çatma yerlerde yaşıyorlar.

Çocuklardan ikisi engelli, biri yeni doğmuş bir bebek. Aralarında 65 yaşındaki ağır astım hastası bir adam, zatürreli bir kadın ve 60 yaşındaki felçli bir kadın olmak üzere üç yaşlı da bulunuyor.

Af Örgütü'nün verdiği bilgiye göre, 2013 yılının ortasında, zabıta bazı Roman ailelere yol yapımı için evlerinin yıkılacağını resmi olmayan bir şekilde söyledi; başka bir bilgi ya da resmi uyarı verilmedi. Açıklamaya göre, zabıta bu ailelerin evlerini 2013 yazında en az iki kere yıktı ve aileler yıkımdan sonra yeniden evlerini inşa etti.

Roman aileler daha önce Temmuz 2006’da o dönemde Kadıköy’e şu an Ataköy’e bağlı olan Küçükbakkalköy’deki evlerinden zorla tahliye edilmişler ve Pendik'e gelmişlerdi.

AF ÖRGÜTÜ ZORLA TAHLİYELERDEN ENDİŞELİ

Uzun süre temel sağlık hizmetlerine ve temiz suya erişimleri olmadan yetersiz barınma koşullarında yaşadılar. Romanlar, Uluslararası Af Örgütü’ne daha önce Belediye’den temiz su ve yeterli alternatif barınma imkanlarına erişim talep ettiklerini ancak bir yanıt alamadıklarını söyledi.

Örgüt, İstanbul’daki yetkililerin, ayrımcılık yapmadan yeterli barınma hakkını güvence altına alma ve tahliyeleri gerçekleştirirken yasal süreci takip etme konusunda Türkiye’nin sahip olduğu uluslararası insan hakları yükümlülüklerini yerine getirmede başarısız olduğunu hatırlatarak bundan endişe duyduğunu belirtti. (Bianet / Nilay Vardar)