CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, Kandıra 1 No’lu F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan vegan hükümlü Osman Evcan kendisine bu beslenme tarzına uygun yemek verilmediği için başlattığı açlık grevini meclis gündemine taşıdı.


Sarıhan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde 10 Kasım’dan beri açlık grevinde olan Evcan’ın artık kritik bir evreye girdiğini belirtirken, hücre arkadaşı Hasan Çınar’ın da Evcan’a destek için 14 gündür açlık grevinde olduğunu hatırlatttı.

YÖNELTİLEN SORULAR

Anayasa’nın ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin maddeleri ile Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi kararlarının da hatırlatıldığı önergede, Türk Ceza Kanunu’na göre hükümlü ve tutukluların beslenmesini engelleyenler hakkında, 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası öngörüldüğünü vurguladı.

Sarıhan, Adalet Bakanına şu soruları yöneltti:

* Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevlerinde bulunan vegan kişi sayısı nedir?

* Bu kişilere beslenme tarzlarına uygun yemek verilmemesinin nedenleri nedir?

* Kandıra 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Vegan Osman Evcan’ın  açlık grevini bitirmesi ve  kendi istediği beslenme tarzında yemek alabilmesi için neler yapılmaktadır?

* Osman Evcan ve Hasan Çınar’ın  hayatlarının  tehlikeye girmesine neden olan elem ve işlemeleri idari görevliler hakkında herhangi bir idari ve cezai işlem yapılmakta mıdır? Yapılması düşünülmekte midir?

EVCAN MÜCADELE EDEREK YÖNETMENLİĞİ DEĞİŞTİRMİŞTİ 

1992’de müebbet hapis cezasına çarptırılan Evcan, 2011 yılında 43 gün süren açlık grevi eylemi sonucunda hapishanelerdeki tüm vegan-vejetaryen tutsaklar için vegan-vejetaryen yemek hakkı kazanmıştı.

28 Mart 2012’de Resmi Gazete’de “Hükümlü ve Tutuklular İle Ceza İnfaz Kurumları Personelinin İaşe Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayınlanmıştı. Böylece eski yönetmelikte yer alan “hasta hükümlü ve tutukluya, kurum hekiminin belirleyeceği besinler verilir”maddesi, “Hasta hükümlü ve tutukluya, diyetisyen veya hekimlerin belirleyeceği besinler verilir. İnancı gereği veya vegan, vejetaryen türü özel bir beslenme şekline sahip hükümlü ve tutukluların talepleri, iaşe miktarı ile sınırlı kalmak üzere karşılanır” şeklinde değiştirilmişti.

Evcan geçen süre içerisinde mücadelesini bir adım ileriye taşıyarak hazırlanan vegan-vejetaryen yemeklerin taze ve mevsimsel sebzelerle yapılmasına ek olarak dışarıdan vegan gıda almanın önündeki engelleri de kaldırmak için 33 günlük bir açlık grevi eyleminde daha bulunmuş ve bu hakkı da kazanmıştı.

Kandıra 1 No’lu F Tipi Cezaevinde tutulan Evcan, kazanılmış haklarının keyfi bir şekilde engellenmesine karşı 10 Kasım’dan bu yana açlık grevinde. (Bianet)