TMMOB’a bağlı meslek odaları, 16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle yaptıkları açıklamada gelir adaletsizliğinin beslenmeye de yansıdığını belirttiler. 

Gıda Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası yaptıkları ortak açıklamada, Türkiye’deki obezite sorununun yeterli beslenme konusundaki çelişkiyi ortaya koyduğu ifade edildi.

Vatandaşların bir kısmının açlık, diğerinin obezite sorunuyla karşılaşma sebebi, ülkedeki gıda, ücret, eğitim, tarım politikaları ve piyasa düzeni olarak gösterildi.

Açıklamada, her insanın kaliteli, yeterli miktarda ve gerçekçi fiyatlarla gıdaya ulaşması için çalışmalar yapılması gerektiği vurgulandı.

Ankara Tabip Odasının “Dünya ve Türkiye’de Beslenme” raporuna atıfta bulunulan açıklamada, yeterli hayvansal gıda alınmadığı için gebe ve emziren kadınların, okul öncesi yaş grubu çocukların ortalama yüzde 50’si, okul çağındaki çocukların da yüzde 30’unun anemi hastalığına yakalandığı belirtildi.

Gıda politikalarının üretimden etkilendiğine işaret edilen açıklamada, gıda politikalarının üreticisini koruması ve üretimin sürdürülebilirliğini sağlaması gerektiği bildirildi. (Evrensel)