Mardin’in Dargeçit ilçesinde 1995’te gözaltında kaybedilen 13 yaşındaki Davut Altınkaynak ile 16 yaşındaki Nedim Akyön’ün kemikleri tespit edildi.

Bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre, İstanbul Adli Tıp Kurumu’nun (ATK), Dargeçit Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdiği raporda, soruşturma kapsamında 8 Nisan 2015 tarihinde yapılan kazı çalışmasında bulunan kemiklerin iki çocuğa ait olduğu belirtildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şubesi Başkanı, avukat Erdal Kuzu bianet’e yaptığı açıklamada, Adli Tıp Kurumu’nun raporunun dün ellerine ulaştığını belirtti.

Kuzu, “Altınkaynak ve Akyön’ün ölümüyle ilgili ayrı bir soruşturma başlatılmıştı. Savcılık ya iki ölümle ilgili ek iddianame hazırlayacak ya da süren soruşturmayı kapatıp belgeleri Dargeçit davasına gönderecek” dedi.

SANIKLAR DURUŞMADA YOK

Dargeçit’te 1995’te üçü çocuk birisi asker sekiz kişinin gözaltında kaybedilmesiyle ilgili davanın görülmesine de bugün devam edildi.

Avukat Kuzu, bugün Adıyaman 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 3. duruşmada iki sanığın ifade verdiğini ancak sanıkların duruşmalara katılmadığını söyledi:

“Sanıkların mahkemeye getirilmesi ve yüz yüze dinlenmesi talebimiz bugün de reddedildi. Sanıklar ‘güvenlik gerekçesiyle’ duruşmalara getirilmiyor. Bugün de Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılıyla ifade verdiler.”

“BEN JİTEM’İ DUYMADIM”

Bugün ifade veren sanıklardan Kemal Şahin, “İki öğretmenin ve müteahhidin kaçırılması olayını hatırlıyorum ancak bahsi geçen gözaltı işlemlerini bilmem. Uzman jandarma idim” dedi.

Diğer sanık Fethullah Çelik de SEGBİS’le ifade verdi, “Ben JİTEM’de çalışmadım, JİTEM’i duymadım” diye konuştu.

Avukat Erdal Kuzu, Mardin’in Nusaybin ilçesinde süren sokağa çıkma yasağı nedeniyle birçok müştekinin duruşmaya gelemediğini de belirtti.

Dargeçit Jitem Davası’nın bir sonraki duruşması 14 Temmuz’da görülecek.

Davanın tüm sürecini Hafıza Merkezi’nin hazırladığı dosyadan ulaşabilirsiniz.