Canberk Apiş / Demokrat Haber

Dünya’nın çeşitli yerlerinde ve Türkiye'de faaliyet sürdüren 9 Çerkes Derneği, Çerkesler için soykırım günü olarak anılan 21 Mayıs’ta anavatanlarına (bugünkü Rusya Federasyonunun üyesi Adigey Cumhuriyeti, Kabardey Balkar Cumhuriyeti ve Karaçay Çerkes Cumhuriyeti) gideceklerini ortak bir duyuru ile açıkladılar.

Açıklamada; "Bizler, 21 Mayıs’ta vatana gidip Çerkes soykırımını ve sürgününü vatanda soydaşlarımızla birlikte anmanın tüm Dünya’ya, hala diasporada yaşayan Çerkeslerin olduğunu hatırlatmak, vatanımıza sahip çıkmak ve Çerkes halkının birlik olma özlemini dile getirmek anlamına geleceğine inanıyoruz" ifadeleri yer aldı.

Duyurunun tamamı ve altına imza atan Çerkes Dernekleri ve Yönetim Kurulu başkanlarının listesi şöyle:

21 MAYIS’TA VATANDAYIZ!

21 Mayıs, Çerkes halkının hafızasına kazınmış önemli ve sembol bir gündür.

Çünkü bu sembol günde kitlesel olarak vatanından sürgün edilmiş, diasporada onlarca ülkede ve dağınık bir şekilde yaşamaya mahkum edilmiştir.

Ve bugün çözmek zorunda olduğu sorunlar 21 Mayıs 1864’ten sonra başladığı için, 21 Mayıs geçmiş değil, bugündür.

İçerisinde yaşadığımız ülkelerde etnik-ulusal kimliğimizin, demokratik hak ve özgürlüklerimizin tanınmamış olması geleceğe kaygıyla bakmamıza neden olmaktadır.

Daha da önemlisi, vatansız var olamayacağımızı hala yeterince bilince çıkaramamış ve Çerkesya ile sağlıklı-istikrarlı ilişkiler kuramamış olmamızdır.

Bizim dışımızdaki güçlerin koymuş oldukları engeller elbette önemlidir, ama bizim bu engelleri aşmak için yeterli çaba içerisinde olmadığımız da bir gerçektir.

Ama Çerkes halkı da artık geleceğini inşa eksenli düşünmeli, yüzünü geleceğe dönmeli, siyasi-hukuki kimliğinin ve haklarının tanınması için mücadele etmelidir.

Bizler, 21 Mayıs’ta vatana gidip Çerkes soykırımını ve sürgününü vatanda soydaşlarımızla birlikte anmanın, tüm Dünya’ya hala diasporada yaşayan Çerkeslerin olduğunu hatırlatmak, vatanımıza sahip çıkmak ve Çerkes halkının birlik olma özlemini dile getirmek anlamına geleceğine inanıyoruz.

Bu nedenle, 21 Mayıs 2017’de vatana gitme kararı aldık.

Ancak başta Federasyonumuz Kaf Fed olmak üzere diasporada örgütlenecek 21 Mayıs etkinliklerine elimizden geldiğince katkı sunacağımızı ve katılacağımızı herkesin bilmesini istiyoruz.

Etkinlikle ilgili ayrıntıları, programı, olası masrafları ve iletişim adreslerini çok yakında kamuoyuna duyuracağız.

Antalya Çerkes Derneği

Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Timurlenk / Ferhatıko

Düzce Adige Kültür Derneği

Yönetim Kurulu Adına Ersin Özen / Hantuw

Hannover Çerkes Derneği-Adığe Xase

Yönetim Kurulu

İskenderun Kafkas Kültür Derneği

Yönetim Kurulu Başkanı Arzu Doğan / Hajoka

İstanbul Kafkas Kültür Derneği

Yönetim Kurulu Başkanı Janberd Dinçer / Aletskir

Köln Çerkes Derneği

Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Şahin / Djançate

Manisa Çerkes Kültür Derneği

Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Tunçkılıç / Dzibe

Reyhanlı Çerkes Derneği-Adığe Khase

Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Pihava

Samsun Çerkes Derneği

Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Uygun / Abrec