Bitlis’in Tatvan İlçesindeki Tatvan Yaşam AVM önünde Tatvan ilçesinde yaşanan polis baskınları ile polis şiddetinin kınandığı bir basın açıklaması düzenlendi.

BDP Tatvan İlçe Başkanı Kemal Kılıçkıran tarafından okunan basın açıklamasına aralarında HDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, BDP Bitlis İl Başkanı Mehmet Can Demir, BDP İl ve İlçe yöneticileri ile çok sayıda yurttaş katıldı.

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirildiği tarih olan 15'taki protestolar sırasında yaşanan olaylar ile 15 Şubat gerekçe gösterilerek 7 kişinin tutuklanmasının protesto edildiği eylemlerde yaşanan olayların tek sorumlusunun ve baş aktörünün Bitlis ve Tatvan Emniyet müdürlükleri olduğunu belirten BDP Tatvan İlçe Başkanı Kemal Kılıçkıran, polisin tavrını kınadı.

Kılıçkıran, gerek 15 Şubat etkinliği kapsamında gerekse de geçtiğimiz hafta 7 kişinin tutuklanmasının protesto edildiği barışçıl eylemlere saldırgan bir cevap veren polislerin Tatvan’da terör estirdiğini söyledi. Her iki olayda da polisin tavrının Tatvan’ı savaş alanına çevirdiğini belirten Kemal Kılıçkıran, 7 kişinin tutuklanmasını protesto eylemleri ve sonrasında polisin işkence yöntemlerini uyguladığını söyledi.

ZORLA BAYRAK ÖPTÜRME, ELEKTİRİKVERME…

Geçtiğimiz hafta yaşanan olaylar sonrası ticari taksilerle kent içerisinde gezerek gençleri sokak ortasında darp eden, yüzlerine puşi takarak fotoğraflarının çekildiğini belirten Kemal Kılıçkıran gözaltına alınan 5 kişiye ise Tatvan Emniyet Müdürlüğünde elektrikli işkence yapıldığını söyledi. AKP Hükümetinin “İşkenceye Sıfır tolerans” söyleminin yanıltıcı olduğunun bir kez daha belirten BDP Tatvan İlçe Başkanı Kemal Kılıçkıran,”elektrik verme, zorla bayrak öptürme, kaba dayak, ağır küfürler, para teklif ederek muhbirlik dayatmasına maruz bırakılan 4’ü 18 yaşın altındaki 5 kişi sabaha kadar ayakta bekletilmiş, kamerasız yerlerde tutulmuş ve sistematik işkenceye tabi tutulmuşlardır. Bu işkence iddiaları iddia olmaktan öte görgü tanıklarının beyanları, yetersiz de olsa doktor raporları, çocukların bedenlerinde gözle görünen yaralar ve darp izleri, ayakta durmakta ve yürümekte çektikleri zorluk, çocukların savcılık ve mahkeme ifade tutanaklarında da açıkça ortadadır. Bizler bu yapılanlara sessiz kalmayacak, hayatlarımıza da mal olsa tutuklamalar devam etse de barış ve özgürlük mücadelemizden tek bir geri adım atmayacağız. Yapılan işkencenin sömürge hukukundan başka anlamı yoktur. AKP ve faşist devlet zihniyeti Kürt çocuklarına yaptıklarının hesabını verecek, çocuklarımızın ahını alacağız" dedi.

Tatvan’da polisin 5 kişiye işkence yapmasının "çözüm sürecinin" ruhuna aykırı olduğunu da belirten BDP Tatvan İlçe Başkanı Kemal Kılıçkıran, insanlık suçu olan işkence iddialarının zaman kaybedilmeden araştırılması ve hakkaniyete uygun bir şekilde sonuçlandırılarak kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini söyledi. BDP Tatvan İlçe Başkanı Kemal kılıçkıran tarafından okunan basın açıklamasının ardından kitle olaysız bir şekilde dağıldı. (ANF)