Emek ve Adalet Platformu tarafından bu yıl düzenlenmeye başlanan "Kardeşlik İftarları"nın üçüncüsü 4 Ağustos Cumartesi günü Kılıç Ali Paşa Camii yanındaki Tophane Parkı'nda gerçekleştirildi.

Emek ve Adalet Platformu üyelerinin hazırladığı iftar sofrasında yaklaşık 250 kişi vardı. HAS Parti'den geçtiğimiz günlerde istifa eden Prof. Dr. Zeki Kılıçarslan ve Şefkat-Der yöneticisi Ahmet Ağartıcı da iftara katıldı.

İftarda evsizlerin sorunlarına dikkat çekilmeye çalışıldı. Evsizlerin durumuna ilişkin Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Mustafa Emin Büyükcoşkun küçük bir konuşma yaptı. Ardından Şefkat-Der'den Ahmet ağartıcı Cihangir Kadiriler Yokuşu'nda bulunan Evsizler Evi'ndeki çalışmalardan bahsetti.
Evsizler Evi'nde kalan Fikret Şölen ve Halil Özbilgin yaşadıkları sorunları anlattılar. Halil Özbilgin yaptığı konuşmada "İnsanlar ailevi ve ekonomik sebeplerden sokakta kalıyor, çok fazla sorunla karşı karşıya kalıyor: çamaşır, yıkanma gibi. Sokakta insanların durumu her geçen gün daha da kötüye gidiyor" dedi.

DEVLET EVSİZLERE ELİNİ UZATMIYOR
İftar öncesi herkese evsizlerin sorunlarını anlatan bir broşür dağıtıldı. Broşürde şu bilgiler yer aldı:

"Evsizlerin sayısına dair elimizdeki en somut veri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2011 Ocak ayında açtığı spor salonunda verdiği hizmetten iki ay içinde yararlanan insan sayısıdır. Belediyenin verdiği sayı 2 bin 187'dir. Bu salona gitmeyen, gidemeyen, çeşitli sebeplerle gitmek istemeyen evsizleri ve literatürde gizli evsiz diye tabir edilenleri eklediğimizde bu sayının çok daha artacağı kesindir.

Ülkemizde evsiz erkeklere yönelik devletin olanak ve hizmetleri son derece sınırlı ve istisnaidir. Kadınlar için ise belediye kanununda yer alan "Nüfusu 50 binin üzerinde belediyeler kadın sığınma evi açmak zorundadır" hükmünü İstanbul'daki 35 belediyeden sadece 8'i yerine getirmiş durumdadır.

Evsizler sokaklarda, parklarda, hastanelerde, cami avlularında, otogarlarda çok ağır şartlarda yaşam mücadelesi veriyor. Şiddete, tacize, tecavüze maruz kalıyor. Üşüyor, hastalanıyor, yeri geldiğinde donarak ölüyor. Bu zor şartlarda yaşayan evsizlere toplum ve devlet tarafından yeterli ilgi gösterilmiyor. Öte yandan sokaklardaki katlanılması imkânsız günlük hayat, çoğu evsizin akıl sağlığını giderek yitirmesine sebep oluyor."

11 Ağustos'ta düzenlenecek son "kardeşlik iftarı" göçmenlerle birlikte, Tarlabaşı, Kamer Hatun Camii'nin yanındaki parkta yapılacak. (BİANET)