İstanbul’da 2010 yılından beri yapılan 24 Nisan anması, Ermeni Soykırımı'nın 100. yılında genişliyor.

Ermeni Soykırımı'nın 100. yılında, Türkiye’den ‘DurDe’ ve ABD menşeili ‘Project 2015’, 24 Nisan’da İstanbul'da düzenlenecek soykırım anmasına dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan Ermenileri çağırıyor.

Agos'un haberine göre, Project 2015 grubundan Sarah Leah Whitson, “Ermeniler olarak aile üyelerimizin vahşice katledilmesinin anmasına katılmak üzere İstanbul’a gideceğiz. Ve 100 yıl sonra, halen Türkiye Hükümeti’nden hesap vermesini ve adaleti bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

Grubun bir başka üyesi olan yazar Nancy Kricorian ise “Suçların işlendiği yerde Ermeni Soykırımını anıyor olmanın büyük bir anlamı var. İstanbul’daki varlığımız inkara ve yok etmeye bir karşı çıkış olacak” dedi.

DurDe grubundan Levent Şensever ise "Türkler olarak, topraklarımızın en kadim halklarından olan Ermenilerin soykırıma uğradığı süreci tartışmak ve bu tartışma alanına daha da genişletmek istiyoruz” deyip ekledi: “Türkiye Hükümeti geçmişle yüzleşmeye henüz olmasa bile biz Türkiye vatandaşları olarak geçmişle yüzleşmeye hazırız, bunu da dünyaya göstermek istiyoruz.

Anma, geçen senelerde olduğu gibi önce Taksim’de başlayacak.  Ardından, askerlik görevi yaptığı sırada, 24 Nisan 2011’de öldürülen Sevag Balıkçı, Şişli Ermeni Gregoryen Mezarlığı’nda ziyaret edilecek.