Nokia CEO’su Stephen Elop, şirketinin Windows Mobile 7 (MP7) yazılımını, akıllı telefon üretiminde ana platform olarak kullanacağını açıkladı.

Stephen Elop, bu hafta şirket çalışanlarına yolladığı notta “Nokia’nın yanan bir platform üzerinde bulunduğunu”, söylemişti.

Güç bir durumdan geçen mobil telefon firması Nokia, varlığını tekrar tesis etmek için Microsoft firmasıyla, “geniş bir stratejik ortaklık” anlaşması imzaladı.

Nokia’nın yakın bir zaman önce atanan CEO’su Stephen Elop, Nokia’nın, Windows Mobile 7 servisini, kendi ana akıllı telefon platformu olarak kullanacağını söyledi. Elop, ayrıca bu hafta içinde şirket çalışanlarına, şirketin bir “yangın platformu”nun üzerinde durduğunu söyleyerek, şirketin üst düzey yöneticileri arasında şaşkınlığa neden olmuştu.

Şirketinin yeni yönelimini açıklarken, Elop, “Anlamlı bir değişikliğin zorunlu olduğu geleceğe doğru yolculuğumuzda, Nokia kritik bir eşikte bulunmaktadır”, dedi.

"Akıllı telefon pazarındaki liderliğimizi tekrar ele geçirebilmek için, bugün, bu değişikliği yeni bir politikayla hızlandırıyoruz.”

Plan çerçevesinde, Nokia, Windows Mobile platformunu iyileştirmek için, donanım, tasarım, harita ve adres bulma konularındaki uzmanlığını kullanacağını belirtti. İki şirket pazarlama konusunda birlikte çalışacak ve ortak bir yol haritası geliştirecek. Microsoft’un araştırma servisi, Bing, Nokia’nın cep telefonu üreten birimlerine entegre olacak.

Bir zamanlar mobil endüstrisinin tartışılmaz lideri olan Nokia, bugünlerde, Apple’ın iPhone ve Google’un Android işletim sistemini kullanan cep telefonlarının pazarı ele geçirmesiyle baş etmekte zorlanıyor.

Nokia, kendisine ait olan Symbian işletim sistemini kullanan telefonlar yapmaya devam edeceğini, böylece, daha önce bu alanda yapmış olduğu yatırımların kaldıraç etkisi yaratarak ek bir değer yaratacağını savundu. Nokia’nın Linux tabanlı açık kaynak sistemi olan MeeGo işletim sistemi de devam edecek – ancak bu “uzun dönemli pazar araştırması” odaklı bir temel üzerinden yapılacak. MeeGo’nun geliştirilmesinden sorumlu Alberto Torres ise Nokia’dan ayrılıyor.

Çoğu yorumcunun beklediği Elop’un Microsoft’la ortaklık açıklaması, büyük oranda tahmin ediliyordu. Yine de Helsinki borsası açılış işlemelerinde Nokia hisseleri %10’dan daha çok değer kaybetti.

Analistler, Elop’un yeni finansal hedefleri konusunda bazı hayal kırıklıklarının mevcut olduğunu söylediler. Bu hayal kırıklıkları, 2013’den sonraki satış büyümesinin, %10’un üzerinde kar marjları ile Pazar büyümesinden daha hızlı olduğu konusuyla ilgili.

Strand Consulting CEO’su John Strand, özellikle Nokia’nın araştırma ve geliştirme birimlerinde “yoğun işten çıkarmalar” olacağı konusunda uyarıda bulundu.

Kaynak: The Guardian