Özellikle son zamanlarda Facebook’ta bazı güvenlik problemlerinin olduğunu yönelik söylemlerle sıklıkla karşılaşıyoruz. Deneyimli güvenlik firması Sophos, yeni yayınladığı raporunda sosyal medya sitelerindeki güvenlik tehditlerinden korunmanın yollarını da yer vermiş.

Tehditlerin her an tehlike yaratabileceğini söyleyen güvenlik şirketi, kişisel bilgi erişimine sınırlama getirilmesi gerektiğini söyledi ve ekledi:

-          Facebook’un gizlilik ile ilgili resmi kılavuzunu okuyun.

-          Facebook gizlilik ayarlarınızı düzenleyin ve sürekli güncelleyin.

-          Arkadaş ekleme talebini kabul etme ve ekleme talebi gönderme konusunda daha seçici olun.

-          Kısıtlı olarak eklenmiş arkadaşların profili de sınırlı görmesi sağlanmalı.

-          Güvenlik, gizlilik ve email bildirim bölümündeki tüm seçenekleri devre dışı bırakıp, ayarları dikkatli bir şekilde inceledikten sonra yeniden birer birer etkinleştirin.

Sophos, Facebook dolandırıcılığında en sık görülen türlerin anket dolandırıcılığı, kimlik hırsızlığı, siteler arası betik çalıştırma, link düğmelerinin kontrollerini ele geçirme (Clickjacking) olduğunu söyledi.

Clickjacking, sahte içeriği tıklamanız konusunda sizi teşvik eden ve gizlice arka planda işlem yapan sahtekarlık yöntemlerinden biri. Facebook’taki sayfalardan herhangi birine girdiğiniz zaman sizi tıklamaya teşvik eden karşılama sekmesi olarak resim ya da metin bulunuyor. Siz o resim ya da metine tıkladığınızı düşünürken, aslında göremediğiniz beğen düğmesine tıklamış oluyorsunuz. Facebook bu tekniğin kullanıldığını farkettiğinde sayfayı kapatıyor.

Sophos tarafından sosyal ağlar üzerinde yapılan bir ankete cevap verenler tehditlerin büyük bir kısmının sosyal ağlar arasında Facebook’tan geldiğini söylüyor. Üstelik geçtiğimiz yıl ankete katılanların %60’ı böyle düşünürken rakamın bu yıl %81’e çıktığı görülüyor. Tabii 700 milyondan fazla kullanıcısı olduğu için tehdit unsurlarından da en çok Facebook’un adının geçmesi doğal.  Ankete katılanların %8’i Twitter ve Myspace, %3’ü LinkedIn ile ilgili endişelerini dile getirdiler.

Sosyal Medya / Kaynak: AllFacebook