Hacker denince aklınıza tek tip insanlar gelmesin, onların da çeşitleri var. İşte hacker türleri...

Hacker'lar sadece bilgisayarlara saldırılar düzenleyen tek tip insanlar değiller. Bazıları dünyayı değiştirmeyi umarken bazısı insan haklarını korumak amacıyla büyük şirketlerin ve hükümetlerin cezalandırılmasına neden olabiliyor, bazıları ise hacker olmanın eğlenceli olduğunu düşünüyor. İşte hacker'ların türleri:

'İyi' hacker'lar

White Hat hacker'lar: Bu hacker'lar sistemleri bilgi amaçlı geziniyorlar ve kötü niyetli değiller. Tek amaçları bilginin güvende olduğunu doğrulamak. Birçok White Hat hacker'ı ücretli danışman, programcı ve ağ yöneticisi olarak da çalışıyor.

Devlet sponsorlu hacker'lar: Bazı hükümetler, askeri konumlarını çevrim içi alanda güçlenerek geliştirebileceğini düşünüyor.

'Orta seviye' hacker'lar

'Hacktivist'ler: Bu tür hacker'lar, politik veya sosyal bir mesaj vermek için hack'leme yeteneklerini kullanan, veya sadece bir mesajı büyük bir kitleye iletmek için hack'lemeyi öğrenen hacker'lardır. Bazıları haksızlığı ortaya çıkarmak için uğraşırken, bazıları ise hedefiyle eğlenmek için hack'leyebilir.

Casus hacker'lar: Bazı şirketler, rakiplerinin bilgilerini sızdırmak için hacker kiralayabiliyorlar. Bu hackerler, Hacktivist'ler gibi teknikler kullanabilirler ancak tek amaçları müşterilerinin isteğini yerine getirip ücret almaktır.

Kötü hacker'lar

Black Hat hacker'lar: Bu tür hacker'lar ağlara veya bilgisayarlara sızarlar ve bilgisayar virüsleri geliştirirler. Amaçları teknolojiden faydalanarak sistemlerdeki açıkları bulmaktır.

Script Kids: Bu terim, hazır programları kullanan ve kendilerini tanıtmaya çalışan Black Hat hacker'ları için kullanılmaktadır.

Siber teröristler: Bu tür hacker'lar, altyapı tesislerine sızarak korku ve kaos ortamı yaratmak amacındadır. Siber teröristler en tehlikeli ve en kötü hacker türüdür. Geniş bir yetenek ve hedef yelpazesine sahip bu hacker'ların amacı toplumda dehşet ve korkuya yol açmaktır.

VATAN