Rus milyarder Dimitri Istkov, bu yılın başlarında yaptığı açıklamayla, 2045 yılında insan bilincini bir holograma aktaracak ve ona ölümsüzlük kazandıracak bir teknolojiye ulaşacaklarını öne sürmüştü. Itskov, dünyanın en zengin 1,266 insanına ‘ölümsüzlük teknolojisi’ satın almayı teklif etti.

Itskov, 100 bilim insanını çalıştırdığı iddia edilen “Avatar” projesi kapsamında, insan bilincini biyolojik bedenden ayırarak fiziksel kısıtlamaların ötesine çıkaracağını vaat etmişti. Büyük yatırım yaptığı projesinde son derece ciddi olan Itskov, Forbes dergisinin Dünya’nın Milyarderleri Listesi’ndeki 1266 kişiye mektup göndererek, “ölümsüzlüğe erişme” teklifinde bulundu. 

Itskov mektubunda, “birçoklarınız bilim, sanat ve yardım derneklerini destekleyen başarılı işler kurdunuz ve büyük zenginliğe ulaştınız. Sizlere sibernetik ölümsüzlüğün ve yapay insan vücudu geliştirilmesi için yapılan bilimsel çalışmalara katkıda bulunmanızı öneriyorum.. Bu çalışmalar bir gün sizi ve dünyamızdaki birçok insanı hastalık, yaşlılık ve hatta ölümden özgür kılacak” dedi.

Itskov, 2045’e yetiştirmeye çalıştığı projesi için bu yaz ABD’nin San Francisco kentinde bir büro açarak büyük bir bilim sosyal medya çalışması başlatmayı istiyor. Rus işadamının amacı, dünyanın dört bir yanından bilim insanından sibernetik teknolojiler konusunda bilgi almak, onların bu konuyu tartışmasını sağlamak. Itskov ayrıca, en son Moskova’da düzenlenen, gelecek yıl ise New York’ta gerçekleştirilecek Küresel Gelecek Kongresi’nde ölümsüzlük teknolojisini öne çıkarmak istiyor.

FÜTÜRİST FİLMLER GERÇEK Mİ OLUYOR?
Itskov’un son derece ciddi olduğu Avatar projesi, insan zihnini adım adım fütürist cihazkara aktarmayı öngörüyor. Bu amaçla, ilk olarak beyin-makine arayüzü ile kontrol edilen bir insan benzeri robot kullanılması amaçlanıyor. Ardından, insan beyni, ilk başta dışarıdan kontrol edeceği bu robota nakledilecek. Sonrasında, bilgisayar ortamına aktarılan bilinç, robot vücuda  transfer edilecek. Sonuç olarak, robotik bir vücut ve sanal bir beyin kullanan bir Avatar ortaya çıkacak.

Her ne kadar çok zor bir hedef gibi görünse de, 30 yılı aşkın bir süre sonra Itskov’un amacına ulaşıp ulaşamayacağını söylemek çok zor. Istkov, bu süre zarfına yaydığı basamakları gerçeğe dönüştürmek için, dünyanın en zengin insanlarından mali destek istemeye başladı.

Rus işadamı, gönderdiği mektupta zenginleri ikna etmek için şu cümleleri kullandı: “İş dünyasına yapacağınız yatırımlar size bir milyar dolar daha kazandırabilir. Medeniyetimiz, Avatar gibi teknolojilerin hayata geçirilmesine çok yakın bir noktada. Bu bir bilim kurgu fanztezisi. Bu projenin siz hayattayken gerçeğe dönüşmesi, sizin vereceğiniz desteğe bağlı.” (ntvmsnbc)