NASA’nın ‘gezegen avcısı’ Kepler teleskopu, Güneş Sistemi dışında üç Dünya benzeri gezegen keşfetti.

Bilim insanları tarafından dün yapılan açıklamada, gezegenlerin yaşama olanak veren şartlara sahip olabileceği, hatta bugüne kadar keşfedilen ‘en Dünya benzeri’ gezegenin de bulunmuş olabileceği ifade edildi.

Büyük miktarda su bulundurduğu düşünülen gezegenlerde yaşamın ne seviyede olabileceği merak konusu.

Science dergisinin internet sitesinde yayımlanan habere göre, elverişli boyutta ve yıldızlarına konumları itibarıyla doğru yerde bulunan gezegenlerin keşfinin, yaşamın izlerinin arandığı gezegenler araştırmasında bir kilometre taşı olduğu belirtildi.

Kepler teleskobunun gözlemlerini inceleyen ekibin başında bulunan bilim adamı William Borucki, uzaktaki ikilinin, astronomların şimdiye kadar bulduğu, yaşanabilir gezegenler açısından en iyi adaylar olduklarını söyledi.

Borucki, daha önce keşfedilen Dünya büyüklüğündeki gezegenlerin, yıldızlarına konumları itibarıyla uygun yerde bulunmadıklarını vurguladı.

Gezegenlerin çok büyük değil ancak Dünya'dan biraz daha geniş olduğunu belirten Borucki, Kepler-62-e'in "Hawaii gibi daha sıcak", Kepler-62-f'in ise "Alaska gibi biraz soğuk" özelliğe sahip bulunduğunu ifade etti.

Borucki, "Eğer bu gezegenlerde yaşam varsa, çok gelişmiş olmalı" yorumunu yaptı.

"Kepler-62-e" ve "Kepler-62-f" diye adlandırılan ikiz gezegenlerin, aynı cüce yıldız çevresinde dolaştıkları, birbirlerine Dünya ile Mars'tan daha yakın oldukları bildirildi.

1200 ışık yılı uzaklığındaki gezegenlerin çevresinde dolaştığı yıldızın, Güneş'ten yaklaşık 2,5 milyar yıl daha yaşlı, yani 7 milyar yaşında olduğu kaydedildi.