Pentagon’un özel AR-GE kurumu DARPA, gerçekleştirdiği yangın deneyinde ses kullanarak havadaki hacmi yönlendirmeyi ve alevleri söndürmeyi başardı.

ABD’li bilim insanları, ateşi kimyasal değil ancak fiziksel yöntemlerle söndürdü. DARPA’nın, kapalı alanlardaki yangınları çok daha etkin ve pratik bir şekilde söndürecek askeri araçlar geliştirmek için yaptığı deneylerde, hava, ses kuvvetiyle yönlendirildi ve sonuca ulaşıldı.

Geliştirilen sistemde, iki büyük hoparlör, bir yakıt kaynağının iki tarafına yerleştirildi. Hoparlörlerden verilen ses, havadaki hacmi artırmak için kullanıldı. Böylece, alevler değişen hacimden etkilenmeye başladı. Havadaki hacmin değişmesi aynı zamanda yakıtın daha hızlı buharlaşmasını sağladı. Buharlaşma, alevlerin yayıldığı alanı genişletirken, ısıyı düşürdü. Alevlerin güçsüzleşmesiyle, yanma süreci tümden güç kaybetmeye başladı ve alevler bir süre sonra söndü. 

DARPA mühendisleri, etkileyici bir deney ortaya koymuş olsa da, geliştirdikleri sistemin nasıl bir cihaz veya araçta, ne şekilde kullanılacağını bilmediklerini belirtti.

Mühendisler, gerçekleştirilen deneyde kullanılan tekniğin fizik alanındaki çalışmalarda yeni fikirler sağlayacağını ve ileride yeni projelere kapı açabileceğini düşünüyor. (ntvmsnbc)