Kişisel verilerin ve iletişimin gizliliğini ihlal ettiği, temel insan hak ve özgürlüklerine aykırı davrandığı gerekçesiyle, yurttaşların tepki gösterdiği, Avrupa Parlementosu'nun Türkiye'yi de içeren bir kararıyla da AB sınırlarında faaliyetleri yasadışı hale gelen Phorm, Türkiye'de faaliyetlerine başladığını duyurdu. Şirket, Türkiye'nin fiili tekel durumundaki servis sağlayıcısı TTNET ile anlaştı. Aynı tarihlerde TTNET, GEZİNTİ adlı servisini başlattı. Alternatif Bilişim Derneği, bütün dünyada büyük tepkiler gören ve yasal yaptırımlarla faaliyetleri engellenen Phorm konusunda Türkiye'de İnternet kullanıcılarını kişisel verilerinin gizliliğine sahip çıkmaya ve tepki göstermeye çağırdı.

Alternatif Bilişim Derneği konu hakkında şunları dile getirdi:

TTNET'in yeni hizmeti GEZİNTİ adlı servisin "gezinti.com" adresindeki sitesinde Phorm ile ilgili herhangi bir ifade yok. Fakat hizmetin Phorm teknolojileri ile sunulduğunu tahmin etmek çok da zor değil.

PHORM NEDİR, NE YAPAR?

Phorm kendi ifadesiyle kullanıcıların internet deneyimlerini daha fazla kişiselleştirmeyi amaçlıyor. Bu tam olarak şu demek: Sizi gezdiğiniz siteler, tıkladığınız reklamlar, izlediğiniz videolar, doldurduğunuz formlar vb. aracılığı ile profilliyor. Elde edilen profile göre ticari olan/olmayan içerikler sunuyor. Yani İnternette neler yaptığınızı/davranışlarınızı izleyip ona uygun reklamlar ve içerikler sunuyor.

BUNUN NE ZARARI VAR?

Öncelikle izleniyorsunuz. Fakat bu izleme DPI  olarak bilinen teknolojilerle yapılıyor. Bu teknoloji sadece sizin bilgisayarınız ya da tarayıcınızla ilgilenmiyor. İnternet hattınızı izleyip, gelen giden tüm verilerinizi analiz ediyor. Bu durumun siz İnternette dolaşırken başınızda durup monitörünüzü izleyen bir çift gözden farkı yok.

İkinci büyük problem İnternet'in geleceğini tehdit etmesi. İnternet gayri-merkezi, kendi dinamikleri ile gelişen, tarafsız küresel bir ağdır. Ağ teknolojileri "net tarafsızlığı" ilkesine göre çalışır. İnternetteki trafiğiniz, üzerinde gönderici/alıcı bilgileri bulunan paketler halinde akar. Paketler gönderir, paketler alırsınız. Ağ üzerindeki herhangi bir düğüm (paketinizi ulaşacağı hedefe doğru yönlendiren noktalar) sadece kaynak ve hedef adresleri okur, paketi ilgili yere teslim eder. Paketin içeriği, yani sizin erişmek veya iletmek istediğiniz bilgilerle ilgilenmez. Tüm paketlere eşit davranılır. Kimsenin paketi diğerlerinden değerli değildir. Tıpkı tarafsız çalışan bir postane gibi. DPI teknolojileri ve Phorm gibi DPI kullanarak profilleme/analiz yapan firmalar bu tarafsızlığı bozmakta, içeriklere göre paketleri tasnif etmekte, kişisel verilerimizi bilemediğimiz/kontrol edemediğimiz süreçlerden geçirmektedir. Bu da net tarafsızlığını bozmakta ve ağın yapısını 'ticari önceliklere' göre şekillendirme tehlikesiyle karşı karşıya getirmektedir.

Toplanan profillerin, elde edilen bilgilerin başka ne amaçla kullanıldığını bilememekte, denetleyememekteyiz. Bu hizmet ve altyapılar şeffaf, hesap verebilir değildir.

Kişisel verilerimizin ve iletişimimizin gizliliğini ihlal eden, İnternetin dağıtık, demokratik, tarafsız yapısını bozan, merkezi, karanlık teknolojileri İnternet'te istemiyoruz. TTNET ve Phorm, Türkiye'deki faaliyetleri hakkında bilgi vermeli, yapılan bu işbirliğine derhal son vermelidir.

Yurttaşları gezinti.com ve Phorm konusunda tepki göstermeye, İnternete sahip çıkmaya çağırıyoruz.  Dernek olarak, yukarıda yer alan taleplerimiz çerçevesinde imza kampanyası başlattık. Kampanyaya enphormasyon.org/index  adresinden erişebilirsiniz.

Demokrat Haber