Nazi Almanyası’nın İkinci Dünya Savaşı’nda virüs bulaştırılmış sivrisinekleri silah olarak kullanmayı planladığı iddia ediliyor. Almanya’da ortaya çıkan bazı yeni belgeler, Nazilerin tüm cephelerde geriledikleri 1944 yılında sivrisinekleri düşmanlarına karşı kullanmanın yöntemlerini aradıklarını ortaya koyuyor. 

Tübingen Üniversitesi araştırmacılarından Klaus Reinhardt, Endeavour dergisindeki makalesinde biyo-savaş teknikleri üzerine çabalar içerisine giren Nazilerin sivrisinekler üzerindeki araştırmalarına değindi. Reinhardt yazısında, Dachau Toplama Kampı’na ait protokol tutanaklarından aldığı bilgilere dayanarak, Nazilerin zehir ya da virüs bulaştırılmış sivrisineklerin yaşama sürelerini araştırdığını kaydetti.

İddiaya göre, Naziler Dachau’da bulunan Entomoloji Enstitüsü’nde bitler ve böceklerden kaynaklı hastalıkları araştırıyordu. Alman askerleri arasında ve toplama kamplarında tifüs ve diğer hastalıklar da boy göstermeye başlamıştı.

ANOFEL SİVRİSİNEĞİ UYGUN BULUNMUŞ

Alman bilim insanları bu hastalıklarla ilgili araştırmaları sırasında, özellikle sivrisineklerin düşmana karşı kullanılıp kullanılamayacağını da incelediler. İncelemelerde, kan emen sivrisineklerin ‘nasıl daha uzun hayatta tutulabilecekleri ve düşman mevzilerine taşınana kadar yaşatılıp yaşatılamayacakları da incelenmiş.

Belgelere göre, incelemeler sonunda enfeksiyon bulaştırılmış anofel türü sivrisineklerin ‘düşman mevzilerine’ bırakılarak, mevzilerde kaybedilen savaşın biyolojik yöntemlerle kazanılabileceği de rapor edilmiş.

Reinhardt yazısında, Almanya’da şimdiye kadarki bilimsel tartışmalarda, Nazilerin biyolojik silah kullanmak isteyip istemediklerine ilişkin tartışmalar olduğunu ve Dachau’dan çıkan belgelerle birlikte konunun yeniden tartışmaya açılması gerektiğini de dile getirdi.

Nazilerin müttefiklere karşı biyolojik savaşta kullanmayı planladığı iddia edilen anofel sivrisinekleri halen yılda bir milyon insanın ölümüne yol açan malarya hastalığının başlıca nedeni olarak görülüyor. Hastalık, bu sivrisinekler tarafından hasta insanlardan ısırma yoluyla diğer insanlara taşınıyor. (ANF)