Geçtiğimiz günlerde Firechat uygulaması ile AppStore’da boy gösteren yepyeni bir teknoloji var; Multipeer Connectivity Framework (MFC – Çok Eşli Bağlantı Altyapısı). iOS 7 ile kullanıma geçen ancak gerekli uygulamalar daha geliştirilmediği ve oldukça yeni bir teknoloji olduğu için pek bir bilinirliğe sahip olmayan bu teknoloji, yaygınlaştığı takdirde internete bağlanma şeklimizi tamamen değiştirebilir.

Yine iOS 7 ile kulanıcıya sunulan AirDrop ile benzer şekilde çalışan sistem, ikisi de internete bağlı olmayan bir cihazdan diğerine Bluetooth veya Wi-Fi üzerinden veri ve dosya göndermesi üzerine kurulu. Kullanıcılardan biri eğer internete bağlı ise de göndereceğimiz dosya internet aracılığı ile kurulan zincir sayesinde daha uzaktaki kullanıcıya iletiyor. Yani bu yeni teknolojinin faydasını açıklamak gerekirse; internet bağlantısının zayıf veya yetersiz olduğu ortamlarda çok sayıda kişinin internetten faydalanmasına yarayacak ve interneti kullanım şeklimizi tamamen değiştirecek bir sistem olduğunu söyleyebiliriz.

Sistemin kullanımına örnek vermek istersek, bir maratondaki koşucular parkur boyunca birbirlerine internet bağlantısını ileterek baz istasyonu bulunmayan noktalarda dahi internete bağlanabilirler. Bu şekilde çalışan bir sistem ise özellikle afet sonrası çalışmalarına ciddi şekilde yardımcı olacaktır.

Ancak elbette sistemin yeni olmasından kaynaklı bazı eksiklikler var.

Mesela FireChat uygulaması için verilen bilgilere göre kullanıcılar arasındaki mesafe 9 metreyi aştığı taktirde uygulamanın çalışmayacağı belirtilmiş. MFC’nin pili de nasıl etkilediği daha bilinmemekte ancak internet servis sağlayıcılarının başını ağrıtacağı kesin.

Google şirketi de teknolojinin faydalarının farkında, bu yüzden özellikle giyilebilir teknoloji ürünleri arasındaki bağlantılar için bu teknolojiye yatırım yapacağını belirtti.

Kaynak :  http://www.webtekno.com/