ABD’nin özel uzay-havacılık şirketi olan SpaceX’in kurucusu Elon Musk, Mars’a insan gönderme planlarının detaylarını açıkladı.

Musk, 500 bin dolarlık bilet parasını ödeyen gönüllülerle Kızıl Gezegen’de 80 bin nüfuslu bir koloni kurmak istediğini belirtti.

Planları çizilen projeye göre, ilk olarak 10 kişilik bir ekibin gönderileceği Mars’a yapılacak yolculuklar için sıvı oksijen ve metan kullanan roketler kullanılacak.

'KENDİ KENDİNE YETEN BİR MEDENİYET BAŞLATABİLİRİZ'

Londra’da geçtiğimiz hafta düzenlenen Kraliyet Havacılık Topluluğu konferansında konuşan Musk, "Mars’ta kendi kendisine yeten bir medeniyet başlatabiliriz. Bu medeniyet zamanla çok büyük bir boyuta ulaşabilir" dedi.

'UZAY ARACI KULLANMAYI DÜŞÜNMÜYORUZ'

Musk, Mars planı kapsamında ilk aşamada Dünya ile Mars arasında mekik dokuyacak uzay araçları kullanılmasını düşünmüyor.

Space.com’a açıklama yapan Musk, “Eğer gidip gelecek uzay aracı kullanacaksak, çok fazlasına ihtiyacımız olur... Dünya ve Mars’ın yörüngesi aynı düzlemde olmadığı için çok güçlü bir itici güce ihtiyaç duyarız” dedi.

"DRAGON KULLANILMAYACAK"

Musk, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) astronot taşıması için geliştirilen ve şu an kargo görevlerinde kullanılan Dragon uzay aracının, Kızıl Gezegen’e yapılacak yolculuklar için kullanılmayacağını söyledi.

TAŞIMA ARACI OLARAK ROKET KULLANILABİLİR

Musk, insan taşıması için kullanılacak aracın Mars Koloni Taşıyıcısı veya Büyük Kargo Taşıyıcısı (MCT) olarak adlandırılan dev bir yeniden kullanılabilir roket olabileceği sinyalini verdi. Roket içindeki oksijen yoğunluğunun yüzde 30-40 olmasını planlayan Musk, roketteki sıvı suyun ise Mars’ın öncüleriyle Güneş arasındaki bariyeri oluşturmasını düşünüyor.

BİLET 500 BİN DOLAR

Musk, Kızıl Gezegen’de yaşamak isteyenler için belirlenen 500 bin dolarlık bilet fiyatının çok fazla olmadığını belirtti: "Bilet fiyatı, gelişmiş ülkelerdeki birçok insana, özellikle 40’lı yaşlarında olanlara böyle bir yolculuk yapma imkanı vermeli," ifadesini kullandı.

PROJE HAYATA GEÇTİĞİNDE DÜNYA NÜFUSU 8 MİLYAR OLACAK

Musk, proje hayata geçmeye hazır olduğu zaman Dünya nüfusunun 8 milyar olacağını, Mars’ta ise yaklaşık 100 bin kişinin yaşayabileceğini öngördü. Proje için özel sektörün devletten yardım alması gerektiğini de ifade eden Musk, projenin 36 milyar dolarlık bir fatura çıkaracağını düşünüyor. Bu rakam, ABD’nin GSYİH’nın yüzde 0.25’ine denk geliyor.

Musk, '80 bin koloni insanı, bilet için 500 bin dolar öderse, Mars projesi için 40 milyar elde edeceklerini' ifade etti. Bu paranın bir kısmı, koloninin kurulması için harcanacak. Zamanla Mars’a düzenli yolculuklar başlayınca yolculuk maliyeti de azalacak.

DEV MARS ROKETİ

Mars planında insanları taşımak için en gereken roket, bugün Dragon uzay aracını ateşlemek için kullanılan SpaceX üretimi Falcon 9'un çok daha gelişmişi olacak.

Henüz taşıma yükü planlandığı kadar yüksek olan bir roket üretmeye hazır olmadıklarını belirten Musk, bu konudaki planların gelecek yıl açıklanacağını ifade etti.

Geliştirilemesi düşünülen roket ise iniş takımları bulunan Grasshoper. Prototipi iki kısa test uçuşu yapan roket, 21 Eylül’deki ilk denemede 6 metre yükseldi. 1 Kasım’da yapılan ikinci testte ise roket 5.4 metre yükseldi.  Denemelerde elde edilmek istenen irtifa ise 30 metre.

Musk, gelecek aylarda daha iyi sonuçlar elde edeceklerini ifade ederken, 1-2 yıl içinde Dünya’nın yörüngesinde görev gerçekleştirerek geri dönen Grasshoper’lar geliştirmeyi istediklerini söyledi. (ntvmsnbc)