Kolonileri başka karıncalar tarafından ele geçirilen işçi karıncaların, kölelikten kurtulmak için sabotaja başvurduğu ortaya çıktı. Yapılan bir araştırmaya göre, köle edilen karıncalar, kendilerini çalıştıran karıncaların ailelerini sabote edip, maruz kaldıkları baskıdan kurtulmaya çalışıyor.

 

Karınca kolonileri üzerinde yapılan araştırmalarda elde edilen sonuçlar, bazı karınca grupları tarafından köleleştirilen diğer karıncaların, bu durumu sessiz kalıp kabullenmediğini gösterdi. Araştırmaya göre, köle karıncalar, kendilerine baskı uygulayanların ailelerini sabote ederek baskıcı rejimi devirmeye çalışıyor.

 

RedOrbit sitesinin haberine göre, işçi karıncaların isyanları, ilk olarak 2009 yılında Almanya’nın Mainz şehrindeki Johannes Gutenberg Üniversitesi’nde araştırmacı olan Dr. Susanne Foitzik tarafından fark edildi. Dr. Foitzik, keşiften üç yıl sonra, baş kaldırma davranışının köle karıncalarda sıkça görüldüğü ve gittikçe yaygın hale geldiğini ifade etti.

 

YAVRULARI ÖLDÜRÜLEN DÜŞMAN ZAYIFLIYOR

Ohio, New York ve Batı Virginia’daki karınca kolonilerin incelendiği araştırmada, baskı altındaki köle işçilerin, köleleştiren karıncaların yavrularına bakmak yerine, onları ihmal ettikleri ve bazen öldürdükleri gözlemlendi. Sistematik bir şekilde bu yavruların ölümüne sebep olan işçi karıncalar, gelecek jenerasyonu oluşturacak baskıcı karıncaların yüzde 45’inden fazlasınının yetişkinlik dönemine kadar yaşayamamasını garanti altına alıyor. Köle karıncalar uzun süre bu ‘dümeni çevirerek’ diğer karınca türünün yavaşça zayıflatırken, kendi kolonilerinin hayatta kalma şansını artırıyor.

 

Dr. Foitzik, “Bu tür parazitik ilişkilere nadir rastlanmıyor. İşçi karıncaların kendilerini köleleştirenleri sabote ettiği veya onları istismar etmeye çalıştıkları sık sık gözlemlenen bir durum” açıklamasını yaptı.

 

Normal şartlar altında, köleleştiren karıncalar, ilk olarak diğer kolonilerin yuvasına saldırıyor. Bu saldırılarda yetişkinleri öldürüp onların yavrularını çaldıktan sonra, bu yavruları, ceviz veya meşe palamudu kabuklarından yaptıkları yuvalarına götürüyor. Köleleştiren karıncalar, bir sonraki aşamada bu yavruları kendi isteklerini yerine getirecek şekilde yetiştiriyor.

 

‘TÜRDEŞ OLMADIKLARINI FARK EDİP SALDIRIYORLAR’

‘Devişirilen' karıncalar, onlara, kendilerini esir alanların yavrularına bakma görevi verildiğinde, kendi türleriyle bu yavrular arasındaki farklılıklara dikkat edip, onlara saldırmaya başlıyor. Bu köle karıncaların, baskıcı olanların yavrularıyla bir süre ilgileneceklerini ve onlara bakacaklarını ifade eden Dr. Foitzik, “En başta büyük ihtimalle larvaların başka bir türe ait olduğunu anlayamayan köleler, larvaların böceğe dönüştükleri pupa evresinde, farklı olduklarını görmeye başlıyor. Karınca görünümünü almış olan pupaların kütiküllerinde bulduğumuz kimyasal izler sayesinde, köle karıncaların bu yavruların önemli bir kısmını öldürdüklerini gördük” dedi.

 

Dr. Foitzik, yaptığı araştırmada, köle karıncaların ya yavruları tamamen ihmal ettiği ya da onları parçalara ayırarak öldürdüğünü ve birkaç köle karıncanın bir yavruya saldırabildiğini gözlemledi. Henüz pupa evresinde olan yavrular, hareket edemedikleri için kaçamıyor ve kozaları onları koruyacak bir yapıya sahip olmadığı için bu saldırılara karşı tamamen korunmasız kalıyor.

 

KÖLELER NÜFUSLARINI ARTIRMAYA ÇALIŞMIYOR

Batı Virginia’da incelenen karınca kolonilerinde, kölelerinin ‘bakımı’ sonrasında baskıcı karıncaların sadece yüzde 27’sinin hayatta kaldığı görüldü. New York eyaletinde yüzde 49 olduğu belirlenen oranın, Ohio eyaletinde ise yüzde 58 olduğu tespit edildi. ABD’deki köleleştiren karınca yavrularının hayatta kalma oranının ülke çapınca yüzde 85 olduğu ve incelenen üç farklı yerdeki oranların bundan çok daha düşük olduğu belirtildi.

 

Bu köle karıncaların, düşmanlarının sayılarını azaltmalarına rağmen, kendi nüfuslarını artırmaya çalışmadıkları gözlemlendi. Dr. Foitzik, bu durumla ilgili olarak, “Köleleştirilen işçilerin onları esir alan karınca yavrularını öldürmesi, kendileri üremeye devam etmedikleri için, onlara pek de faydalı olmuyor. Bu köle işçiler, yönetimi saldırgan bir şekilde ele geçirmeye çalışmadan, kendi türlerinden başka kolonilerin aynı şeyi yaşamayacaklarından emin olmaya çalışıyor” dedi. (NTVMSNBC)