Uluslararası bir araştırma ekibi tarafından yapılan incelemeler, insanların evrim sürecini sanılandan çok daha basit bir dereceye indirgeyebilir.

Gürcistan’ın Dmanisi kentindeki kazı alanında 2005 yılında bulunan 1.8 milyon yıl öncesine ait kafatası, Afrika kıtasından dünyanın diğer bölgelerine yayıldığı bilinen insanların birçok türe değil, tek bir türe mensup olduğuna işaret etti.

Zürih Üniversitesi Antropoloji Enstitüsü ve Müzesi’nden Marcia Ponce de Leon, ‘zamanına ait en iyi korunmuş kafatasının olağandışı bir keşif olduğuna’ değinerek, “Neredeyse mükemmel korunmuş” dedi.



Afrika’dan çıkan ilk insanların kullandığı antik göç yollarından biri olan Dmanisi’de bulunan kafatası, kılıç dişli kaplanların ve dev çitaların var olduğu döneme denk gelen bir dönemde yaşamış insan benzeri canlıya ait. Kafatasının bulunduğu alanda, yıllar önce aynı döneme ait dört insan kalıntısı ve taş eşyalar bulunmuştu.

Gürcistan Ulusal Müzesi’nde bulunan kafatasını inceleyen ekibin başında yer alan David Lordkipanidze, ilkel insan benzeri canlıya ait kafatasının 5 Ağustos 2005 yılında keşfedildiğini açıkladı.

Yale Üniversitesi’nden antropolog Andrew Hill, kafatası ve bulunduğu tepedeki diğer bulguların, ilk insanların Afrika’dan ayrıldığı 2 milyon yıl öncesine işaret ettiğini ve aynı bölgede yaşayan insanların evrim sürecindeki fiziksel farklılıklarını anlamak konusunda önemli bilgiler sunabileceğini ifade etti.

Araştırmada yer almayan Hill, Wall Street Journal’a yaptığı açıklamada, “İlk kez belli bir zaman dilimindeki değişimlere bakma şansı yakalıyoruz” dedi.

‘BEŞİNCİ KAFATASI’

Dmanisi’de bulunan beş kafatası üzerinde analizler yapan bilim insanları, kafataslarının ilk insanların soyağacında başlarda yer alan Homo erectus’a ait olduğunu tespit etti.

Araştırmacılar, buradan yola çıkarak Afrika’dan diğer kıtalara yayılan insanların birden fazla değil ama tek bir türe ait olabileceği düşüncesini ortaya attı.

Yeni teori, bugüne kadar insan türleri arasında farklılıkları ortaya koymaya çalışan eski fosil keşiflerine ters düşen bir sonucu savunuyor.

Kafataslarının ait olduğu Homo erectus, 2 milyon yıl ile 143 bin yıl öncesi dönemde yaşarken, Afrika, İspanya, Endonezya, Çin ve Cava adasında yaşadı. Modern insan Homo sapiens’in atası ise yaklaşık 195 bin yıl önce ortaya çıktı.


                                                           Karşılaştırılan kafatasları

2005 yılında bulunan ve modern insan beyninin 3’te 1’i büyüklüğünde beyin içeren ‘Kafatası 5’, uzun ve düz olmasının yanı sıra çıkıntı halinde bir çene ve uzun dişlere sahip. Dişlerini ‘kavramak’ için kullandığı belirtilen canlının, modern insana benzeyen kol ve bacak yapısına sahip olduğu ve dik durabildiği ifade edildi.

Bilgisayar modelleri aracılığıyla yeni sonuçları diğer insan türleriyle karşılaştıran bilim insanları, antik insan türleri arasında çok büyük bir farklılık olmadığı sonucuna vardı.

Araştırmacılar, ilk analizlerin verdiği sonuçların doğrulanması halinde, insan evrim sürecine yeniden bakılması gerektiğini belirtti.

Bilim insanları, 2 erkek ve 3 kadından geriye kalan Homo erectus kalıntıları üzerinde ilk kapsamlı analizi 2009 yılında yapmıştı. Analizler, türün sanıldığı gibi 1 milyon değil, 800 bin yıl önce Afrika'dan göç ettiğini öne sürmüştü. (ntvmsnbc)