Boston Çocuk Hastanesi'nden bilim insanları, tıbbi devrim niteliğinde bir buluşa imza attılar! 

Bir tıbbi acil durum olarak, bir hastanın oksijene ihtiyaç duyması, bir ölüm kalım meselesi olabilir. Ancak Boston Çocuk Hastanesi'nden bir grup bilim insanının icadı, tıbbi bir devrim niteliği taşıyor. Devrim, oksijene ihtiyaç duyulan acil durumlardaki ölüm kalım meselesi cuntasına son verecek nitelikte: insanlar artık hastane cihazları olmadan, tek bir parçacık sayesinde -nefes almadan- yaşayabilecek!

Rapor, söz konusu mikroparçacıkların, oksijen gaz ceplerini çevreleyen ve bir sıvı çözelti ile kan dolaşımına enjekte eden tek katlı yağ moleküllerinden, yani lipidlerden oluştuğunu açıklıyor. Science Translation Medicine adlı derginin son sayısında yayınlanan makalede, solunum yolları tamamen tıkalı bir hayvanın, bu parçacıklar sayesinde, 15 dakika boyunca nefessiz hayatta tutulabildiği belirtiliyor.

Çalışmanın bilim insanlarından Dr. John Kheir, ilaç için ilham kaynağının, 2006 yılında tedavi edilen bir hastasından geldiğini belirtiyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor: 

"Ben, o zamanlar ağır pnömonisi (zatürre) bulunan, sevimli ve kızıl saçlı bir kız ile ilgileniyordum. Getirildiğinde nefes alamıyordu ve ani bir akciğer kanaması geçirdi - akciğer dokusu zarar gördü ve bu da pulmoner arterleri (kanı kalpten akciğerlere taşıyan kan damarları) aşındırdı. Ciğerleri kanla doldu ve kalp krizi geçirdi. Akciğerlerinden kanı kaldırmak için yaklaşık 25 dakika çabaladık. Kızın beyni oksijenden mahrum kaldı ve -rapora göre- kız, ağır yaralandı." 

Kheir, bunların yanı sıra, boğulma gibi acil durumlarda da bu ilacın, hayat kurtarma potansiyelinin bulunduğunu söylüyor. Ayrıca uzaydaki acil durumlarda da bu mikroparçacıkların işe yarayacağı düşünülüyor. 

Çeviren: Emre Oral (Evrim Ağacı) http://evrimagaci.org/fotograf/64/3663/

Orjinali: Pozitif İnfotropizma

Kaynak: Huffington Post